Intel и Nokia в съюз за нов мобилен свят

Две от най-големите компании в хай-тек индустрията, Intel и Nokia, сключиха споразумение, което ще даде сериозно отражение на пазара за мобилни компютри.

Финландската Nokia, номер едно при мобилните телефони, ще използва процесори на Intel в бъдещи свои продукти, съобщи Ройтерс, преди двете компании да са обявили официално сключеното споразумение.
Nokia ще разчита на Intel, за да разшири присъствието си на пазара за мобилни устройства. И по-рано компанията е давала индикации, че планира да влезе в бизнеса с портативни компютри.
Засега не са известни кои чипове са обект на споразумението между двата гиганта, нито конкретни устройства, които ще ги ползват.
Бъдещите продукти, резултат от партньорството, ще представляват мощни мобилни компютри с възможности за широколентови комуникации и интернет свързаност, съобщиха по-късно днес двете компании.
Новите мобилни устройства ще съчетаят най-доброто от света на компютрите и комуникациите, се казва в прес съобщението.
Intel и Nokia ще си сътрудничат по няколко отворени Linux проекта. Освен това производителят на чипове ще лицензира HSPA/3G модемна технология от своя финландски съюзник, за да я използва в бъдещите си мобилни платформи.

Коментар