Европа влиза в битка със САЩ за интернет регулатора

Европейската комисия предложи да бъде демонополизиран интернет регулаторът ICANN и поставен под международно наблюдение. Страните от ЕС не одобряват факта, че структура, която управлява глобалната мрежа, е подчинена на правителството на САЩ, съобщи Блумбърг.

От 1,5 милиарда интернет потребители в света 300 милиона са жители на Европейския съюз. Същевременно ICANN, като компания, отговорна за управление на домейн имената в целия свят, се подчинява само на законите на щата Калифорния и се отчита единствено пред американското правителство, посочва документът на Комисията.
ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) е частна, нестопанска организация, създадена и базирана в Калифорния. Под неин контрол са домейните от топ ниво и управлението на системата за домейн имена (DNS), която прави възможно свързването на милионите компютри едни с други през интернет.
Демонополизацията на ICANN би означавала, че отделните страни ще имат някакво влияние във вземането на решения, коментират анализатори. Европейската комисия няма технически претенции към ICANN, но сегашната ситуация с управлението на регулатора не я устройва.
Изявлението от Брюксел идва броени месеци преди да изтече договорът на ICANN с правителството на САЩ – това ще стане на 30 септември. Идеята на ЕК е ръководният орган на ICANN да включва по двама представители от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Африка, плюс трима от Азия и един от Австралия, така че да се постигне географски баланс.
Желанието на Комисията да постави ICANN под международно наблюдение е логично и оправдано, смятат наблюдатели на интернет процесите. Това би ускорило еволюцията на регулатора от една чисто американска компания в структура с международно управление.
В последно време бяха предприети редица стъпки за либерализация и по-голяма откритост в дейността на ICANN. Компанията планира да се освободи напълно от контрола на американското правителство до 2011 година. Европа обаче иска това да стане по-бързо.
В близките дни пък предстои да бъде избран нов президент на ICANN, който ще определя политиката за по-нататъшно развитие на регулатора. В технически аспект обаче промените в ръководството на ICANN не влияят на националните интернети.

Коментар