Нова технология „пропуска” 28GHz 5G през прозорци

Японска технология позволява на 28-гигахерцовите 5G сигнали да преминават през прозорци
(снимка: CC0 Public Domain)

Японският телекомуникационен гигант NTT Docomo разработва технология, която насочва ефективно 28GHz 5G радиосигнали, получени на открито, до определени места в затворени помещения.

Новата технология, разработвана съвместно с производителя на стъкло AGC, използва подобна на филм метаповърхностна леща, която се прикрепя към стъклото на прозореца и позволява на 28GHz радиосигнали да преминават през прозорците, за да станат достъпни за използване на закрито, съобщи ZDNet.

28-гигахерцовите сигнали имат ниска дифракция, което означава, че този тип сигнали не могат да проникнат през прозорците и трябва да бъдат в полезрението на базовите станции, обясняват от компанията.

Но метаповърхностната леща е в състояние да заобиколи това ограничение, тъй като подрежда голям брой клетки с „под-вълнова дължина” в определени форми и така позволява на директните радиосигнали да достигат определени точки на закрито.

Освен това материалът за метаповърхностни лещи е прозрачен филм, който може да покрие практически цялата вътрешна повърхност на прозореца и е проектиран да бъде „естетически приемлив”.

Материалът също така няма ефект върху LTE и „под-6” радиовълните, така че може да се използва за подобряване на вътрешното приемане на 28GHz радиосигнали, без да се засяга производителността на наследените безжични честоти, казват от Docomo.

Коментари по темата: „Нова технология „пропуска” 28GHz 5G през прозорци”

добавете коментар...

  1. Saeva

    Фофачка, да имат 12 канала обикновено, някой имат до 13 и 14 (аз лично съм имал такива) но когато живееш в панелка (примерно брат ми) си имат проблеми понеже рутера на всеки комшия блъска колкото може (обикновено каналите се превключват автоматично от самия рутер) но все пак проблемите остават, 5GHz имат повече опции и обикновено не се чуват извън определения апартамент/къща

  2. Фофу

    G5 27/01/2021 12:10 Само да ти напомня, че рутерите имат канали, 12 мисля бяха и много чест проблем е, че хората или не са наясно или не се сещат, но оставят рутъра на дифолтния 1 ви канал. И се получава, че един вход се накичва на един канал. Превключването на някой по-горен върши чудеса.

  3. Фофу

    Дами и господа. Дайте малко да се ограмотим, че ми омръзна да слушам глупости. Ама толкова големи, че нали – О, свещена простота дето рекъл Ян Хус.
    5Г-то има 3 обособени честотни ленти

    1 под 1 GHz Low band
    2 1 до 6 GHz Mid band
    3 24 до 48 GHz Hi band

    За момента е започнало въвеждане за масова употрреба на мид банда, като за Европа са 3,4 – 3,8 GHz. За Бг и UK са 3,6. За САЩ 3,1 до 3,6 и 3,7 do 4,1.

    До момента 4Г, е не ми се гледа какви са 4Г-тата на другите държави, но за Бг са 900 и 1,8 GHz. В щатите Т-Мобиле са на 1,8 GHz и за това са предпочитан провайдър за често пътуващите българи. Само дето трябва/ше да ги отключват за да работят с нашите провайдъри.

    Хай банда за който говорят в статията няма да е масово достижим скоро, тъй като дори за мид банда се предвижда повече от 5 год въвеждане. И сега дори за мид банда има ефекти, че мърденето на няколко метра, дори и в зона на пряка видимост създава сериозни проблеми. Подобни ефекти има и при заставане зад бил борд или преминаващ камион Така, че има още много да се експериментира докато се получи желаният резултат … за мид банда.

    За китайското ударно въвеждане няма да говорим, защото тоя филм, вече е прожектиран, като се започне от превъзходството на арийската раса, мине с през чудесата на съветската наука и техника и се стигне до наши дни, чудесата на китайската наука и техника.

    За хай банда въобще, едва ли ще се стигне да се въвежда в мобилни устройства. Поне аз така си мисля. По-вероятно ще е за фиксирани устройства като умни домове, алармени системи и пр.

    Та стигайки до цифирите, надявам се виждате, че 3,6 (5Г Европа) е малко над 2,4 което е честотата на рутърите които са вече 20 год из къщите и са на 2-3 метра от главите хората. И е под 5 GHz, което е за по-тежкотоварните рутъри, които също са от доста години и също, най-често във фирмите са на метри от хората.

    Копвам си това коментче и сейв-вам, защото си знам, че при сегашното ниво на коментиращите ще се налага да го пускам още доста пъти.

  4. Saevar

    съгласен съм с “Аман от пропаганда”, у дома имам 1Gb връзка с рутер който работи на 5GHz, изключил съм 2.4GHz, няма с кво да си пречи понеже едвам се чува от вън не е като 2,4 GHz а и поддържа до 700 Mb скорост на wifi, та за кво м и е 5G у дома не ми е ясно..!

  5. G5

    WiFi рутерите все повече си пречат. Ако са организирани на същите честоти, но по клетъчнат технология, няма да си пречат.

    Иначе – да, няма нужда от толкова големи честоти. Те дори не са подходящи за НАДЕЖДНО приемане от подвижни обекти.
    Сега, ако някой иска флудерски холограми, дето дори няма зрение за тях – това е друг въпрос.

  6. Аман от пропаганда

    Хората нямат нужда от 5G и от свръх бързи технологии, още по-малко в затворени помещения. Вътре си имаме Wi-Fi технологията, която работи, за който иска да я ползва. И не знам защо навсякъде в Интернет и в мас-медиите зомбират населението и правят всичко възможно да го облъчват и убиват. Я погледнете официалните данни за 3g и 4g, вижте обещаваните максимални скорости, после ре разходете по различни квартали в големите градове и вижте колко далече всъщност да реалните скорости от обещаваните. И да се има в предвид, че тук в БГ интернета е на много високо ниво (светлинни години сме пред) спрямо западна Европа или САЩ. Бил съм в САЩ и в държави от Европа, имам и много познати и виждам с очите си. Мой познат в Австрия плаща страшни пари за домашен интернет от А1 – 4 mb/s (обещават му 6). Братовчедка ми живее в Бавария в Германия, плаща 20 евро за 10 mb/s и никога не го достига. Аз тук в БГ плащам 10 евро на месец за 50-90 mb/s и ги получавам реални. Стига ПРОПАГАНДА !

Коментар