Биоразградим дисплей обещава по-малко е-отпадъци

Биоразградимият дисплей може да се носи върху ръката поради своята адаптивност и адхезия
(снимка: Manuel Pietsch, KIT)

Учени създадоха експериментален електронен дисплей, който може да бъде компостиран, когато вече не е необходим. Изобретението обещава да намали електронните отпадъци, тъй като сега много компоненти не могат да бъдат използвани повторно или рециклирани.

Електрохромният дисплей е разработка на учени от Германския технологичен институт в Карлсруе (KIT). Той използва органичен полимер, известен като PEDOT:PSS, при който количеството на поглъщането на светлина се променя при подаване на напрежение – в резултат отделните сегменти на дисплея се променят между почти прозрачни и непрозрачни състояния.

Полимерът се отлага върху субстрат от целулозен ди-ацетатен и се запечатва в електролитен желатин. Това прави дисплея едновременно гъвкав и способен да прилепва. Електрическият ток се подава чрез златни електроди. И, подобно на други електрохромни дисплеи, този може да бъде произведен евтино с помощта на мастилено-струен принтер, отбелязва GreenTech.bg.

Учените от KIT твърдят, че процесът на печат може лесно да бъде мащабиран за комерсиално производство. Възможно е и производството на малки серии специализирани дисплеи в персонализирани форми или размери.

Според изследователите, технологията вероятно ще намери приложение в системи с кратък жизнен цикъл. Такива могат да бъдат еднократни носими сензори за залепване върху кожата, които наблюдават състоянието на пациентите, или опаковки на храни, които показват срока на годност.

„Доколкото ни е известно, това е първата демонстрация на биоразградим дисплей, произведен чрез мастилено-струен печат”, казва Герардо Ернандес-Соса, ръководител на групата за печатна електроника в Института за леки технологии на KIT. „Това ще проправи пътя към устойчиви иновации за други електронни компоненти и към производството на по-екологична електроника”.

Коментар