Невидимите е-отпадъци – 9 млрд. тона проблеми

Само през 2019 г. светът е изхвърлил на боклука 9,5 милиарда долара във вид на ценни материали (снимка: CC0 Public Domain)

„Невидимите“ електронни отпадъци – от вейпове за еднократна употреба до играчки и оплетени стари кабели – всички те се натрупват и прахосват немалко ценни материали. Нов анализ потърси начин да измери всичката тази дребна малка електроника, която хората често не разпознават като електронен отпадък, и цифрите са стряскащи. Като за начало – теглото на всички вейпове, изхвърляни ежегодно по света, се равнява на три Бруклински моста.

Вейповете и другите видове дребна електроника, които не считаме за е-отпадъци, тежат общо 9 милиарда килограма годишно. Това включва всякакви вещи, като се започне от електрически четки за зъби, празнични пуловери с вградени светодиоди, дронове и друга дребна електроника. Ако изсипем всичко това в камиони и ги подредим в редица един зад друг, ще се получи верига от Найроби до Рим.

Опасни материали

Проблемът с изхвърлянето на тези вещи е, че електрониката често съдържа опасни материали като олово или живак, които не бива да се озовават на сметищата. При изтичането на подобни вещества в околната среда може да се получи необратимо замърсяване на почвата и водата.

Съхраняването на устройствата у дома също не е добра идея. Ако вместо това джаджите бъдат рециклирани, производителите биха могли да възстановят не малко злато и други ценни материали. Това намалява електронните отпадъци и потенциално дори необходимостта от копаене на възможно най-много суровини.

Работата е там, че хората вече добре знаят къде да изхвърлят старите електроуреди и компютри, но новите дребни джаджи не се разглеждат като електронен отпадък. Вейповете за еднократна употреба са навсякъде, дребните LED джунджурии светят къде ли не, ала никой не мисли да носи излишната джаджа до специално поставен контейнер или пък да вика фирма за събиране на електронни отпадъци. Новите версии на повечето устройства идват с нови щепсели, които изискват нови зарядни устройства, които допълнително усложнява картината.

„Потребителите много често не осъзнават, че някои артикули съдържат електроника и следователно тези артикули не се озовават на правилното място за изхвърляне“, обясни Магдалена Чаританович, комуникационен мениджър за неправителствената организация Waste Electrical and Electronic Equipment Forum (WEEE).

Какво губим

Интересен е въпросът какво губим, когато не рециклираме тази „невидима“ електроника? Приблизително 9,5 милиарда долара в материали – основно желязо, мед и злато. Това е стойността само за 2019 г., всъщност. Всяка следваща година е повече.

Изработените от мед кабели, изхвърлени миналата година, могат да бъдат увити около света 107 пъти, казва още WEEE. А търсенето на мед, което е важно за възобновяемата енергия, електрическите превозни средства и електрониката, се очаква да скочи рязко през това десетилетие.

Специално вейповете (подобно на други презареждащи се устройства), които се оказват на боклука, съдържат доста литий – ключов минерал за направата на батерии, от който светът ще се нуждае много. Той ще е крайно необходим в индустриите на възобновяемата енергия и електрическия транспорт.

„Милиони електронни цигари се изхвърлят в кофата за боклук всяка седмица… това е проблем, който буди голяма тревога“, каза генералният директор на WEEE Forum Паскал Лерой.

Невидимата електроника

Неотдавна WEEE Forum възложи на Института за обучение и изследвания на ООН (UNITAR) да проведе нов анализ на невидимата електроника. Оценките се основават на глобалния мониторинг на електронните отпадъци на UNITAR – международен доклад, изготвен последно през 2020 г., който проследява всички видове електронни отпадъци.

Според него, в Европа се събират за рециклиране около 55 процента от електронните отпадъци. Това е постигнато до голяма степен благодарение на законите, които изискват от производителите да управляват отпадъците, генерирани от техните продукти. В много други части на света липсват подобни закони за отговорност на производителя (EPR).

Слаба е и инфраструктурата за рециклиране, необходима за отговорно разглобяване на изхвърлените продукти и извличането на ценни материали. Степента на събираемост на електронните отпадъци в световен мащаб е едва 17 процента.

Коментар