Изкуственият интелект го очаква „студен душ”

Шумът около генеративния AI е толкова голям, че е неизбежен значителният спад на интереса към технологията (снимка: CC0 Public Domain)

Около генеративния изкуствен интелект се е натрупал толкова много шум, че е неизбежен значителният спад в интереса към AI още през 2024 г. Забавяне в развитието на технологиите също е неизбежно, според наблюдателите на пазара.

През 2024 г. генеративният AI ще преживее „студен душ”, прогнозира анализаторската компания CCS Insight. Прегрятата и нашумяла индустрия ще трябва да премине „проверка на реалността”: интересът към технологията вече е започнал да намалява, докато разходите непрекъснато растат. Исканията за регулиране на AI от всички страни също ще доведат до забавяне в развитието на индустрията.

По-спокойно, изкуствен интелект

AI технологията ще има благоприятен ефект върху икономиката, обществото като цяло и производителността, споделя Бен Ууд, старши анализатор в CCS Insight, пред CNBC. Въпреки това шумът около генеративния AI през 2023 г. е толкова огромен, че има предозиране на интереса, докато са налице много препятствия за преодоляване, за да бъде пуснат на пазара, казва Ууд.

Генеративните AI модели – ChatGPT, Google Bard, Anthropic Claude или Synthesia – разчитат на огромни изчислителни ресурси, за да извършват огромно количество математически операции, благодарение на които дават отговори на (често неуместни) въпроси на хората.

Разработчиците, големи и малки, трябва да закупят специализирани процесори с висока производителност, за да изпълняват AI приложения на тях. В случая на генеративен AI, това обикновено са GPU (графични процесори) и най-вече продуктите на Nvidia. Компании като Amazon, Google, Alibaba, Meta и според слуховете OpenAI в момента разработват свои собствени процесори.

Ууд подчертава огромните разходи за поддръжка на работата на генеративния AI. За компании от мащаба на изброените по-горе това едва ли е голям проблем, но по-малките организации и много разработчици ще открият, че работата с AI надхвърля техните възможности и средства.

Изкуственият интелект не постига маркетинговите резултати, за които се говореше преди. Използването му е ограничено от модела на обучение, а цената и обемът на данните за обучение се увеличават. Но все пак конкретни проблеми могат и трябва да бъдат решени, например прогнозиране на заболявания въз основа на резултатите от ЯМР, коментират специалисти.

Като цяло хайпът и бумът неминуемо са последвани от спад на интереса. AI ще напусне светлината на прожекторите толкова бързо, колкото влезе и това е просто нормалният ход на процеса. Не всеки може да оцелее в кризата, но AI наистина е „играчка на богатите” и ще остане такава в близко бъдеще.

Как да се регулира

Плановете на ЕС за регулиране на AI индустрията също оказват влияние върху прогнозите на CCS Insight. Според анализаторите, въпреки че Европейският съюз първи ще приеме закони за AI, те ще трябва да бъдат пренаписани много пъти, тъй като изкуственият интелект се развива с изпреварващи темпове.

„Законодателството няма да бъде финализирано до края на 2024 г.”, уверен е Ууд. „В резултат на това индустрията ще трябва да направи първите стъпки за саморегулиране”, смята анализаторът.

Генеративният AI вдигна повече шум от всякога тази година, доказвайки, че може да създава ново съдържание, което е неразличимо от човешките творения – било то изображения, текстове на песни или научни статии. Стигаме до точката, в която AI е способен да разработва за секунди концептуални проекти за микрочипове и ходещи роботи.

Нарастваща заплаха

Въпреки че всичко това демонстрира огромния потенциал на AI да ускорява всички процеси, има все повече и повече гласове, критикуващи подобни перспективи – изкуственият интелект заплашва да остави без работа много професионалисти, които са се обучавали в продължение на много години в своята професия. От това се опасяват както самите професионалисти, така и държавните служители, които ще трябва да решат проблема с преквалификацията и намирането на работа на милиони хора.

Това не е единствената заплаха от AI: всеки ден в интернет се публикуват новинарски материали, изцяло генерирани от изкуствения интелект. NewsGuard твърди, че има поне 49 новинарски сайта, чието съдържание е изцяло създадено от AI. В същото време е почти или напълно невъзможно да се разграничат текстове, написани от AI, от човешките. Някои компании (включително OpenAI) се опитаха да пуснат AI текстови детектори и откриха, че те не работят.

На свой ред нарастват възможностите на визуалния генеративен AI, който е в състояние доста ефективно да възпроизвежда материали, неразличими от реални снимки и видеоклипове.

Коментари по темата: „Изкуственият интелект го очаква „студен душ””

добавете коментар...

  1. СпокоИде

    Няма ИИ но въпреки това ще го внедрят навсякъде освен на местата на държавните служители особено в БГ където те управляват кой да е с повече гласове в парламента.
    И да именно най умните биват избивани при идване на тирани като БКП/КГБ/СССР, Полпот, Пиночет….
    Заради оправения учебен процес и тоталната липса на отличници в БГ и в другите държави ИИ е необходим дори и да е проста програма тип невронна мрежа с генеративна трансформация. И скоро ще има всичко предсказано и невервано от хората от преди само една година – Ванга …

  2. Фофу

    Velika 16/10/2023 05:48 Да знаеш, че това е разработка на военните. Да спрат “Златият Орфей” и овцете да спрат да дават мляко. За повече инфо, бай Шиле Попйорданов.

    Споко душицо уплащена, човек обикновено може да въри към по-умен, трудно е към по-тъп. Освен ако предварително не си си тъп и да плющиш глупости.

  3. Velika

    Не знам дали обществото затъпява или наистина му трябва мозъчна протеза но знам че ако използва такава 100процента ще затъпее.Може би това е идеята тъпи хора лесно се управляват и лесно се изкарват пари от тях.

  4. Пропов

    Ами имайки горчивия опит от ядрената енергия, човечеството трябва и ще реагира по предпазливо към тази опасна технология.

  5. Ай енд Ай

    Първо кажете поне няколко думи за естествения интелект,после за изкуствените и естествени произведения,а накрая за синтетичната или аналитична душевност !!!

  6. Българин

    “Дот ком” балона – втора версия.

  7. User

    Историята се повтаря както от преди 50-60 години бум интерес и развитие на системи за изкуствен интелект и после пълен застой с десетилетия замразено всичко.

Коментар