Колко дълго издържат домашните батерии за соларни покриви?

Собствениците на соларни покриви все повече търсят домашни акумулатори за съхранение на добитото електричество (снимка: CC0 Public Domain / генерирана от AI)

Ако покривните фотоволтаични панели имат живот около 25 години, а инверторите към тях – средно около 15 години, то колко дълго работят батериите, в които можем да трупаме и съхраняваме електричеството от соларните модули? Общо взето – около 10 години, ако се съди по гаранциите на производителите.

Домашното съхранение на енергия от покривни фотоволтаични системи се превръща във все по-популярна технология. Скорошно проучване на SunPower сред повече от 1500 домакинства установи, че около 40% от потребителите се безпокоят от мисълта за прекъсване на електрозахранването. От анкетираните, които активно обмислят инсталирането на соларни системи в домовете си, 70% са заявили, че планират да включат и система за съхранение на енергия чрез батерии.

Освен че осигуряват резервно захранване по време на прекъсвания на тока, повечето батерии са оборудвани с технология, която позволява интелигентно планиране на зареждането и разреждането. Целта е да се увеличи максимално стойността на слънчевата система в дома. Наред с това някои батерии са оптимизирани за интегриране на зарядно устройство за електрически превозни средства.

Анализът отбелязва рязък ръст на потребителите, които проявяват интерес към съхранение, за да натрупват слънчева енергия от покривните фотоволтаици. Близо 40% от потребителите съобщават, че стремежът към самодостатъчност е тяхната основна причина да търсят оферти за съхранение на енергия.

Обещания и фактори за живота на батериите

Гаранционните периоди могат ни дадат представа за очакванията на инсталаторите и производителите за живота на батериите. Най-често предлаганите гаранционни периоди обикновено са около 10 години. Понякога гаранциите се определят като брой години или определен брой цикли на зареждане и разреждане, като вторият показател обикновено е около или над 7000 цикъла и гаранцията се свързва с това, което настъпи първо.

Всъщност очакваната продължителност на живота на батерията се определя най-вече от циклите на използване. Като краен срок се определя времето, когато капацитетът на акумулатора спада до 60% или 70% от първоначалния капацитет. Обикновено тази деградация настъпва след известен брой цикли на зареждане.

Сред факторите за това влошаване е презареждането – „натикване“ на ток в батерия, която е напълно заредена. Това може да доведе до прегряване или дори потенциално запалване, обясняват от Института Фарадей. Причина за влошаване с времето може да е и загубата на мобилни литиеви йони в батерията. Фактор е и скоростта на зареждане.

Въпреки че ниските температури могат да накърнят работата на литиево-йонната батерия, те всъщност не влошават качеството на акумулатора и не съкращават ефективния му живот. Общият живот на батерията обаче намалява при високи температури, посочват от Фарадей. Това е така, защото електролитът, който се намира между електродите, се разгражда при повишени температури, което води до загуба на капацитет на батерията. Ефектът идва от намаляването на броя литиево-йони, които електродът може да приеме в своята структура, изчерпвайки капацитета на литиево-йонната батерия.

Препоръки за експлоатация

Съхранението има голямо значение за живота на батерията. Националната лаборатория за възобновяема енергия в САЩ препоръчва батериите да се инсталират на хладно и сухо място, за предпочитане нещо като гараж, където и въздействието от пожар може да бъде сведено до минимум. Батериите и компонентите около тях трябва да се намират на подходящо разстояние, за да се охлаждат добре, а редовните проверки на изправността могат да бъдат полезни за осигуряване на оптимална работа.

NREL препоръчва да се избягва повтарящото се дълбоко разреждане на батериите, когато е възможно, тъй като колкото повече се разрежда акумулаторът, толкова по-кратък е животът му. Ако домашната батерия се разрежда дълбоко всеки ден, може би е време нейните собственици да увеличат капацитета за съхранение.

Батериите в серия трябва да се поддържат с еднакъв заряд, казва още NREL. Въпреки че цялата батерия може да показва общ заряд от 24 волта, може да има различно напрежение между батериите, което е по-малко полезно за защита на цялата система в дългосрочен план.

Инспекциите не бива да се подценяват. Някои неща, за които потребителите трябва да следят, са течове (натрупване от външната страна на батерията), подходящи нива на течността и еднакво напрежение. В допълнение, всеки производител на батерии може да има допълнителни препоръки, така че проверката на листовете за поддръжка и данните на батерията са въпрос на необходимост, а не на каприз.

Коментари по темата: „Колко дълго издържат домашните батерии за соларни покриви?”

добавете коментар...

  1. Фофу

    иван 17/10/2023 00:18 За слънчеви инсталации за бойлери също съм много за. Особено ако са черните тръби монтирани в стъклени тръби с вакуум. Вакуума изолира от външния въздух и каквото слънце се покаже те го хващат.

    Имам рода които си живеят в къща и ми казавт че през 8 от 12 месеца имат всеки ден вода,

    За другото лято планувам …

  2. Да, да

    Тото е написал тотални глупости. 1 кВт панели при добри условия правят 1 кВт. 22% е усвоената от падащата на земята енергия, което е съвсем друго. Така че 1 кВт панели правят поне 5 кВтч на ден или около 1500 кВтч на година с облачните дни. 4000 кВтч се избиват за под 3 години . Друг е въпроса, че 2000 лева са близо 9000 кВтч, а не 4000 т.е. избиването вложените пари става за 6 години. При 5 кВт панели избиването е за около 4 години. Проблем в тази насока може да се окаже либерализацията на пазара, където в момента цената е около 4 пъти по-ниска, от тази която плащаме на регулирания пазар. А най-добре е да е по висока, тогава изплащането ще е по-бързо. Всъщност колкото повече хора си сложат фотоволтаици, толкова цената на свободния пазар ще е по-ниска, но реално изгодата ще е и за всички други, а изплащането може да се удължи. И въпреки това си струва.

  3. иван

    Най-удачно е за малко домакинство панели за топла вода. Бойлера е най-големият консуматор на Ел енергия. Преди да сложа панелите плащах около 90лв ток, сега 35-45лв. Дори и през зимата помагат, миналата Нова година панелите докараха бойлера на 42 градуса, много добра помощ за парното, не нагряваш вода на 8 гр. ,а на 40. А в момента с фотоволтаиците играят банките, и тарикатите с проектите.

  4. Фофу

    Глупунци 14/10/2023 14:10 Аз не се бях обаждал след тази статия, явно ти се привиждам. Мини на пЦихиатър, че нещо обсесивни проблеми са те е натиснали..

    И поискай малко по-умни опорки, че плющиш едни и същи тъпотии.

    Тото или Тити в други постове, заработваш рублите добре, трябва да се признае. Вихри се яко и въртиш едни сметки и едни изводи, главозамайващо. Но върти си ги за теб. Остави нас балъците да се мъчим с тия панели и ел. коли.

    И между другото 4 кв инсталирана мощност означава максимум 4 кв налична мощност, не 1,2.

  5. Смърт

    На свещи

  6. Мимоходом

    Каквото и да си драскаме ние тук автора не му дреме защото статията е полит коректна.

  7. Инж. Иванов

    @ Томо Изобщоо не са Ви ясно нещата. Откъдето и сметките Ви са тотално грешни.

  8. Инж. Иванов

    Изобщоо не са Ви ясно нещата. Откъдето и сметките Ви са тотално грешни.

  9. Тото

    Я на новопоявилия се Павлин да му направим малко сметчици за “седемте години” за изплащане на соларна инсталация. За удобство смятаме 1 кв системка с инверторче, окабеляване, монтажни елементи и малко автоматичка.
    Смятаме:
    1. Инверторче 1 кв, средна хубост – 650 лв.
    2. Две 500в монокристалчета, пак в центъра – около 1000.
    3. Монтажче, окабеляване, автоматика, защита – под 300 няма как.
    Обща сметка на инвестицията ни около 2000.
    По днешни доставни цени на еленергията за битови потребители това са приблизително 4 000 квч, които сме предплатили.
    Сега смятаме добивите от монтирания 1 кв. Максималния му рандеман при идеални условия е от порядъка между 25 и 30 % реално отдадена мощност. Това се случва не повече от 2-3 часа в най-слънчевите дни. Ерго за тия 2-3- часа ще добием цял киловат. Ура! остават ни още 6-7 часа, в които системата вече не може да отдаде повече от 150 вата на час….Така в най-слънчевите дни постигаме дневен добив от….2-2,4 квч….Обаче през зимата, при лоша осветеност добивът пада до стойности, близки до нулевите….Нема слънце, нанайси токерица…..
    За 365 дни годишно можем да добием някъде около 400 квч от нашата системка. Сега умножаваме 400 по 7 годинки и получаваме……аааааааа, изненадаааа – в най-добрия случай около 3000 кв. А сме предлатили, я да си спомним…..мммммм, ааааааа – 4000…..
    Лошата новина е и тая, че с всяка изминала година добивът ни намалява с няколко % И на седмата година вече няма как да е 400 кв, най-много някъде около 350…..
    Та, да обобщим: само в мозъците на пернати възвръщаемостта от 7 години е възможна. В реала няма как, поне десетина е. А около десетата година ефективността силно пада, започват откази на някои елементи / инверторът вече започва да понамирисва подозрително, а това е парфюм за нови около 1000 лв, /…..
    Хора, соларните инсталации имат своето място като енергийна патерица, но са си рискова инвестиция отвсякъде. Предплащаш енергия за поне 10 години / във вариант без батерии/ и поне за 15-17 / ако добавиш добри акумулатори, за да имаш нещо заделено и за през нощта/. А после – ами кръстиш се да не са те прекарали с качеството, соларните клетки наистина да ти дават тия близо 30 %, които си ги чел в рекламите, инверторът да не изпуши още на третата година, да не удари гръм или градушка и пр неща все в бъдеще чудесно време.
    Така стоят нещата към днешна дата. Обядът не е безплатен, уви…
    Успех на ентусиастите / и не слушайте много-много хората с пилешки глави, те друго, освен да кукуригат рекламно не знаят и не могат да правят!/

  10. Тото

    Уважаеми Павле, увереността Ви, че с 4 кв инсталирана мощност / това означава максимум 1, 2 кв налична мощност в няколкото часа на 100% слънчево греене в най-благоприятните дни, и не повече от 5, 5-6 кв произведена енергия пак в тия дни, което означава 100-120 кв месечено/ ще имате “безплатна енергия” в следващите 25 години само в мечтите си. Особено след като на третата година Ви гръмнат батерийките / които са колкото да захранят осветлението през нощта и най-много хладилник/ а на десетата даде фира инвертора.
    Не прекалявайте с фантазиите, моля, тежък симптом е. И още нещо, когато оспорвате цената на 8 кв система пълен комплект, доставена и монтирана от експерти с цената на 4 кв система с възможно най-голямата евтиния+ почти никаква акумулаторна мощност и разликата е 30 000 срещу 12 000, доказвате само едно – не умеете да сравнявате. Камо ли да мислите с главата си….

  11. Павлин Иванов

    Инвестираните пари се връщат на 7та година. От личен опит. След това си на печалба.Не ползвам батерии.

  12. Валентин

    Бравоо, ето това е Българска нация, техническа супер нация. Радвам се!

  13. Валентин

    Права сте,но ако имате 20дка със соларни клетки, говорим за поне производство на 5мегавата ток средно на денонощие, тогава сметката е друга. Желая ви успех!

  14. Павел

    Цената за 8kw не е 30хил.лева
    Аз моята си я правих сам. Внесох си аз панелите. 10бр по 400w
    Инвертор 5600w с максимален заряд 120ah
    2 батерии на 48w по 100ah всяка от тях. Максималния заряд на батерията е 100ah
    Инвертора ми и панелите изобщо не се продават в България. Чисто черни панели 23% ефективност на производство. Дори конекторите съм си внесъл сам. Сам си я проектирах, сам си я инсталирах и сам си я ползвам. Цената ми е стъпала на около 12хиляди лева
    Но това е когато на човек му работи главата, когато не ти работи си плащаш като поп и не питаш защо е толкова скъпо всичко. Скъпо е защото ви лъжат а вие им позволявате да ви лъжат. Сега смени 12хиляди лева, разделени на 25г и ще осъзнаеш еч през по голямата част от живота им ще ползвам електричество безплатно

  15. Тото

    Уважаеми Ебачавибача, бихте ли разказали как на Вас Ви се е получило?
    Слушаме!

  16. Тото

    Уважаеми БМДТ, интересно откъде си купихте 10 кв батерия за 4 800 лв? Интересно защо правите сметките за очакваната цена на тия 40 000 квч само върху цената на батерията? Няма ли разходи за инвертор, за окабеляване, автоматика, монтаж? Слънчевите панели също ли са безплатни/неивидми, та не смятате и техния дял в цената на произведената енергия?
    Бихте ли предоставили пълна сметка за соларната си система – колко пари ще Ви струва тя за 25 години експлоатация / това означава един комплет соларни панели, поне два инвертора + три батерии + разходи за ремонт при непредвидени обстоятелтства, силни граадушки, например, за тези 25 години/? А после да ни докажете колко евтино ще Ви излезе прогнозно произведената енергия за тия 25 години!
    Давайте!

  17. Ебачавибача

    Пълно е с неграмотни некадърници мислещи се за капацитети в сферата !
    КАК ПРИ ЕДНИ СЕ ПОЛУЧАВА, А ПРИ ДРУГИ НЕ ?

  18. Maina

    То и живота на долара не е 25 години,той е около 10 и мощността му пада,поради разкъсване на електрическите връски между елементите.А ЗА ТОВА КОЛКО Е ЗЕЛЕНА ТАЗИ ЕНЕРГИЯ МОЖЕ ДА СЕ ПОСПОРИ!!!

  19. 4040

    А защо калкулираш само цената на батерията и не кажеш, че в момента цената на цялата с-ма за 8 kw e 30000лв? Т.е. цената която трябва да включиш в сметката не е само цената на батерията.

  20. Яна

    Абсолютно съм съгласна с User-пет години съм с такава соларна система – като сметнеш – пари на вятъра. Единствено могат да са полезни в аварийни ситуации и пак не е същото като ток от преносната система….

  21. БМДТ

    Абе User, аз на очите си ли да вярвам, или на лозунги? Имам соларни панели(на покрива на малко магазинче) от 01.ноември.2022. От 10.февруари.2023 имам батерия Lifepo4 10kW/h. Живота и зависи от много неща, част от тях са обяснени в статията. Ако се спазват всички е 6000 цикъла. Виж сега, сметките са елементарни. Използваш 8 kW /h 5000 цикъла са 40 000 kW/h. Батерията съм я купил за 4800 лв. с ДДС. Което прави 12ст. за 1 kW/h. При цена в момента 0,40лв. с ДДС за 1 kW/h ти смени дали е изгодно. За домашни условия токът нощна тарифа е 0,14лв.

  22. Зън-зън

    Тия тука несретните чебурашки говорят глупости.
    Китай всяка година увеличава производствените мощности, и съвсем скоро светът ще произвежда по ЕДИН ТЕРВАТ мощност соларни панели!
    Но видиш ли Европейците били недалновидни?!?!?
    Искате да кажете, че комунистите в Китай са глупаци да правят все повече и повече панели???

  23. ИТ

    Много хубаво такива публикации, които да разкриват очите за истината на хората. Пускайте повече на такава тема статии полезни са. Също и алтернативите проекта ИТЕР за ядрен синтез, чисти водородни технологии и водородни горивни клетки, които са бъдещето вместо тоскично отровните батерии на електричните.

  24. Фофунци

    Я го па тоя от клуба на умопомраченият Фофу. Физика и науката няма политическа ориентация тука природните закони. Много ясно че в този си вид соларните панели нямат бъдеще. Няма никакво отношение която и да е била държава това са физически закони и математика и инженерство. Това е истината, а намеси ли се политиката става кошмар.

  25. xyz

    До user, пълни глупости говориш! Личи си, че си много неумен русофилистик!

  26. User

    За съжаление виждаме фактите че е непрактично и неразумно да се ползуват соларните панели. Загуби на пари и време. Трябва драстично да се подобрят и да се търсят алтернативни. Европа дето залита по зелените неузрели и недоработени технологии ще го закъса фатално. Не сме готови за такъв преход самите технологии не го позволяват човек трябва да е сляп за да не го вижда това.

Коментар