Най-мощната офшорна вятърна ферма вече дава ток на Великобритания

Фермата Dogger Bank ще включва 277 турбини с общ капацитет от 3,6 GW
(снимка: Dogger Bank)

Обединеното кралство получи за първи път енергия от най-мощната офшорна вятърна ферма в света, която все още е в процес на изграждане и трябва да бъде напълно завършена през 2026 година.

Dogger Bank, най-мощният офшорен вятърен парк в света, генерира първите мегавати електричество и ги достави на Обединеното кралство, съобщи Electrek в публикация за проекта.

Инсталирането на първата турбина с мощност 13 MW започна през август тази година. Съоръжението вече работи и е свързано към електрическата мрежа на Острова.

Всъщност, две турбини GE Renewable Energy Haliade-X бяха инсталирани още през септември, но втората очевидно все още не е пусната в експлоатация.

След като бъде завършена, Dogger Bank ще включва 277 турбини с общ капацитет от 3,6 GW. По-рано се появиха информации, че в бъдеще проектът може да бъде разширен до 5 GW.

Към момента първият етап от реализацията на проекта е далеч от завършване. Станцията ще достигне обещаните 3,6 GW едва през 2026 г.

Коментари по темата: „Най-мощната офшорна вятърна ферма вече дава ток на Великобритания”

добавете коментар...

  1. Фофу

    : 15/10/2023 10:43 Е, чак пък смешно. 3,6 GW, са 3,6 наши реактора Илиядници. От който имаме само 2.

    Без да се налага да купуват ядрено гориво, после да се чудят как ще го съхраняват след отработване и да треперят да не стане “някоя”.

  2. VB

    Викаш , друго си е вентилатори под водата ?

  3. :

    Много повече електроенергия може да се генерира от подводните течения. Това с вентилатори в морето е мeко казано смешно.

Коментар