Съюзът с Nokia изправя Intel срещу Android

Intel ще играе основна роля в развитието на платформата Maemo OS на Nokia, стана ясно през седмицата, в която двете компании обявиха дългосрочно партньорство. Това означава, че производителят на процесори ще се яви конкурент на общността от компании, които лансират платформата Android, коментира Strategy Analytics.
След сключване на историческата сделка на Intel с Nokia, се появиха разнопосочни мнения за целите на партньорството, тъй като двете компании не бяха конкретни при представяне на съвместната си работа.
Сред възможните цели се посочват нетбуците, мобилните интернет устройства (MID) и смартфоните. Анализаторите от Strategy Analytics обаче са на мнение, че смартфоните не са обект на споразумението.
В скоро време не се очакват смартфони, базирани на Intel платформа, посочва Strategy Analytics. Принципно е възможно и подобно развитие, но в по-далечна перспектива, уточняват анализаторите.
Преобладаващите коментари около партньорството на Intel и Nokia сочат към разработка на мобилни интернет компютри. Двете компании се ограничиха до формулировката, че бъдещите им продукти ще съчетаят най-доброто от света на комуникациите и компютрите. 

Коментар