Видеокартите дават на геймъра повече от CPU-то

За геймърите е много по-изгодно да обновят графичния процесор (GPU), отколкото централния (CPU), когато се опитват да извлекат максимална производителност от своите компютри на разумна цена, показва изследване на Nvidia.
Компанията е провела тестове върху базова платформа с процесор Intel Core i7 и по-евтиния Core 2 Duo E8400. Като графично решение Nvidia е използвала видеокарта GeForce GTS 250 с цена $159. Базовата система е струвала $506, съобщава DonanimHaber.
При добавяне на още една видеокарта GeForce GTS 250 в конфигурация SLI показателят FPS (frames per second) се е увеличил от 42 до 54, а цената на системата – до $665. При замяна на процесора с по-мощен Core i7 920 обаче параметърът FPS е останал непроменен, а цената на системата се е увеличила до $790.
Nvidia е основен разработчик на графични решения, заедно с AMD (ATI). Все по-често напоследък компанията влиза в словесни престрелки с Intel относно влиянието на графичния и централния процесор върху производителността на компютъра.
Nvidia смята, че GPU-тата имат достатъчно голям потенциал да изпълняват и задачи, които не са тясно свързани с обработката на графика. Така например, графичните процесори на компанията, използвани досега за игри, ускоряват процеса на търсене на извънземен живот във вселената в проeкта SETI@Home.

Коментар