Мигновени съобщения и поверителност – алтернативите

След избухване на пандемията от COVID-19 всички осъзнаха колко важна е поверителността
(снимка: CC0 Public Domain)

Поверителността на потребителите е в основата на новите услуги за незабавни съобщения, разработени с подкрепата на инициативата на ЕС за интернет от следващо поколение (NGI). Конкретни алтернативи за незабавни съобщения защитават напълно поверителността на потребителите.

След избухване на пандемията от COVID-19 всички осъзнаха колко e важно да разполагат с правилните комуникационни инструменти, за да останат свързани помежду си, казват от NGI. Но колкото повече научаваме за нашите права за поверителност и привикваме с тях, толкова по-внимателни ставаме и към условията за използване на нашите комуникационни инструменти.

С други думи, важно е не само инструментите да работят, но и да знаем как работят. Потребителите трябва да се доверят на комуникационните канали, които използват в своите социални кръгове, по-специално на личните съобщения сред лица и групи.

Интернет от следващо поколение (NGI) е инициатива на Европейската комисия, която има за цел да насочва развитието и еволюцията на интернет в „Интернет на хората”. Интернет, който отговаря на основните нужди на хората, включително доверие, сигурност и приобщаване, като същевременно отразява ценностите и нормите, на които всички граждани в Европа се радват.

Изследователските проекти на NGI по-конкретно разработват решения за незабавни съобщения, които напълно защитават поверителността на потребителя.

Алтернативи на услуги за мигновени съобщения

XMPP или Jabber е възприетият интернет стандарт за незабавни съобщения, който по същество работи по същия федеративен начин като електронната поща. NGI финансира няколко инициативи относно XMPP за добавяне на най-новите функции за защита, така че потребителите да имат набор от клиенти, между които да избират и да разберат какво е най-подходящо за тях: Kaidan и Conversations (мобилен клиент за Android), Dino (десктоп), Movim (уеб клиент), Libervia (всички устройства). Всички те са безплатни приложения с отворен код, така че могат да бъдат допълнително персонализирани.

Deltachat е надеждно и удобно за потребителите приложение, което те могат да започнат да използват незабавно със своята съществуваща инфраструктура. То изглежда и се усеща като обикновен чат клиент, включващ криптирани частни съобщения, нишки и групови чатове – но вместо да се регистрират на непознат сървър в чужбина, потребителите използват сървър, на когото вече имат доверие: своя пощенски сървър.

Друг интересен протокол е Matrix. NGI финансира Fractal, приложение за групови съобщения за настолни и базирани на Linux мобилни операционни системи. Общността е произвела и много други приложения, включително Element, които могат да се използват на мобилни телефони, настолни компютри и в мрежата.

Sylk Suite първоначално е сървър за конферентни връзки с отворен код, но впоследствие се трансформира в отлично приложение за видео разговори. Sylk е на път да предложи групови съобщения, базирани на стандарта SIP Simple – което означава, че можете да го използвате, за да замените изцяло други популярни услуги за съобщения с алтернатива за поверителност – и е съвместим с повечето доставчици на интернет телефония.

За да се свържат с по-широка общност, потребителите могат да помислят за използването на нещо „старо, но златной”: IRC. NGI подкрепя KiwiIRC, модерен уеб клиент за IRC, който улеснява чата с по-голям брой участници. Потребителите могат да изберат един от многото безплатни доставчици на IRC или да хостват свои собствени.

В случай че е необходима пълна анонимност, е възможно да се използва Ricochet Refresh: проект с отворен код, който позволява частни и анонимни незабавни съобщения. Ricochet Refresh е продукт на международна организация, подкрепяща лицата, сигнализиращи за нередности.

Решения, които могат да работят офлайн

Manyverse е мобилно приложение за социални контакти, внедрено в мрежа с равноправен достъп (Secure Scuttlebutt), а не в типична облачна услуга. Мобилното приложение хоства локално базата данни на потребителя, което му позволява да притежава личните си данни, както и да използва приложението, когато е офлайн.

Briar е сигурно приложение за съобщения, предназначено за активисти, журналисти и групи от представители на гражданското общество. Вместо да се използва централен сървър, криптираните съобщения се синхронизират директно между устройствата на потребителите, и така потребителите и техните взаимоотношения се защитават от наблюдение.

Преминаване към ново решение

Важно е да се разбере и оцени, че има форма на „социално заключване”. Ако много хора имат инсталирано популярно търговско приложение за незабавни съобщения и то е достъпно безплатно, всъщност са необходими известни усилия, за да може дадена група да премине към алтернативно решение. Но в крайна сметка, ако всички са недоволни от състоянието на нещата, могат заедно да решат да ги променят, казват от NGI.

Функциите, от които се нуждаят потребителите, не са сложни като ракетостроенето, което доказва и горният списък с алтернативни решения, а има и много други подобни. „Ако искаме здравословен интернет, просто не трябва да допуснем сценария „победителят взема всичко” да се случи. Нека да започнем да популяризираме справедливи, стабилни и надеждни технологии, които работят прозрачно и се държат така, както очаква обществото да се държи интернетът”, призовават от NGI.

Коментар