Цената на електронния подпис пада с близо 63%

Със StampIТ могат да се подписват документи и да се ползват е-услуги на държавните институции
(снимка: Информационно обслужване)

Цената за издаване и управление на  квалифицирано удостоверение за квалифициран електронен подпис (КУКЕП) за физически лица, предлаган от доставчика на удостоверителни услуги на „Информационно обслужване” АД StampIT, вече e 12 лв. с ДДС и ще важи за период от 3 години.

Така услугата, която предоставя едно от най-високите нива на сигурност на личните данни, ще струва едва 4 лв. с ДДС на година или само за около 1 ст./ден, което е без аналог на българския пазар, посочиха от Информационно обслужване.

Намалението спрямо досега действащите тарифи е близо 63%. На практика Националният системен интегратор предлага електронния подпис за тригодишния период на цена, която до скоро беше за годишен абонамент.

За да ползват електронен подпис, новите притежатели трябва да закупят смарт карта и четец за смарт карти. Цените им са съответно 9 лв. с ДДС и 12 лв. с ДДС.  Общата цена на целия комплект за тригодишния период е 33 лв. с ДДС за нови потребители, а доскоро тя беше почти два пъти по-висока.

Всеки може да заяви електронен подпис онлайн на страницата на StampIТ. С него гражданите могат да подписват документи и да ползват електронните услуги на държавните институции.

„С намаляване на цената на електронния подпис за физически лица го правим по-достъпен за българските граждани. Така всеки ще може да има евтин достъп до електронния си сертификат след ваксинация срещу COVID-19 и медицинските си данни, които се съхраняват в електронното медицинско досие”, каза изпълнителният директор на  „Информационно обслужване” АД Ивайло Филипов.

Преди дни компанията пусна в експлоатация новия модул, който е част от Националната здравно-информационна система (НЗИС). Достъпът до електронното медицинско досие и електронния сертификат за ваксинация става единствено чрез електронен подпис.

Коментари по темата: „Цената на електронния подпис пада с близо 63%”

добавете коментар...

 1. Безпристрастен

  Вече има облачен подпис/така наречения ключ/. Когато ще имате софтуерен вариант не хардуерен?

 2. дам

  Претендират да работи и на Линукс.

 3. Мехмет

  Болнав човек си.

 4. .

  Ок, но САМО ако е поддържан от Линукс. Инак не, благодаря!

Коментар