MSI Prestige 14 EVO A11M – ноутбукът за работа в движение

С изчистени форми и тънка рамка, MSI Prestige 14 EVO е създаден да служи на бизнеса
(снимки: Мария Малцева / TechNews.bg)

Този компютър не е за гейминг или за гледане на филми със семейството – това е лаптоп за работа за всички, чиято професия предполага да са постоянно на път, в движение, из офиси, хотелски стаи, работни зали, споделени работни пространства, учреждения и, разбира се, всевъзможни превозни средства. Той е високопроизводителен и има батерия, с която да работи неуморно цял ден.

Още първият поглед върху MSI Prestige 14 EVO A11M недвусмислено говори, че това е бизнес-машина. Нейният дизайн е строг, сдържан и дискретен. Графитено-сив, с металически блясък, моделът е с изчистени форми и тънка рамка на дисплея. Алуминиевата обвивка е матова и също излъчва строгост. Ноутбукът има и версия в чисто бяло, която е също толкова семпла, сдържано изглеждаща и стилна.

Веднага прави впечатление и лекотата на устройството. Със своите 1,2 кг ултрабукът е лесен за носене в раница, лаптоп-чанта или дори голяма дамска чанта.

Най-новото от Intel

Понякога производителите на чипове и компютри изработват дадени модели заедно, за да изследват предизвикателствата, пред които са изправени крайните потребители. Някога това се правеше предимно при сървърите. Но ето, че с превръщането на мобилната работа в норма вече има нужда да се погледне отблизо на „капризите” на потребителите на лаптопи. Prestige 14 EVO е точно такъв модел – разработен съвместно от MSI и Intel.

Освен, че е с най-новото, единадесето поколение процесор, ултрабукът е и един от първите, сертифицирани по платформата Intel Evo. Това е набор от процесорни архитектури, които са разработени от Intel съвместно с лаптоп-производителите с цел възможно най-добро представяне при мобилна работа – като се започне от бързо „събуждане” на операционната система с отварянето на машината и се стигне до продължителен живот на батерията. Повтаряме ли се вече? Да, максимална производителност в условия на мобилност – това е най-важната характеристика на MSI Prestige 14 EVO A11M.

Вградените тук Intel Core i7-1185G7 вървят в комплект с 16 GB RAM (LPDDR4-4267), което би трябвало да е достатъчно лаптопът да служи вярно и всеотдайно поне няколко години напред. Носителят на данни е полупровидников (SSD), което допълнително спомага за бързината на устройството (512GB NVMe SSD). И оперативната памет, и дискът могат да се разширят според нуждите на потребителя.

Ето и резултатите от бенчмарк тестове, които потвърждават високата производителност, вкл. на вградената графика в 11-то поколение Core процесори на Intel:

  



Дисплей

14-инчовият матов IPS дисплей на MSI Prestige 14 EVO A11M може да търпи известни критики от някои потребители за недотам ярките си цветове. Но ако се върнем на факта, че става дума за машина за работа, изборът на този вид екран не е нещо странно – той просто не е замислен за ярки мултимедийни занимания или за работа сред откритата природа.

Неговата яркост е предостатъчна и идеална там, където бизнес-хората работят – в офиси, хотелски стаи, работни зали, споделени работни пространства, учреждения; матов е, за да спести отблясъците на изкуственото осветление в подобни интериори. Зрителният ъгъл е отличен – показването изображение е видимо прекрасно от всякакъв ъгъл, отляво и отдясно, отгоре и отдолу.

Интересно решение тук е дизайнът на капака, в който е вграден дисплеят. При отваряне неговите панти се завъртат така, че долният ръб на капака се подпъхва под корпуса и го повдига. По този начин отвореният екран изправя основното тяло под лек наклон, което го прави по-лесен за писане на клавиатурата – подобно на крачетата на настолните клавиатури. Хитро решение за всички мобилни професионалисти!

Свързаност

От гледна точка на комуникационни интерфейси MSI е избрала също сдържан подход и е обзавела 14 Evo с малко портове. Има два модерни Thunderbolt 4 порта от лявата страна, които се използват и за зареждане на лаптопа. 14-инчовият лаптоп има още един порт USB 2.0 Type-A, слот за microSD карта и 3,5 mm аудио-жак за слушалки и микрофон, разположени отдясно.

Мнозина потребители ще намерят този списък за оскъден. Но когато вземем предвид, че става дума за ултрабук (свръх-лек) и че е предназначен за работа в постоянно движение, това е обяснимо – ултра-мобилните потребители не носят със себе си голям обем периферия. Все пак USB портът можеше да е от трето поколение, без това да „натовари” конфигурацията.

Тъй като се предполага, че работещият притежател на такъв лаптоп е постоянно в движение и няма да му е нужна кабелна мрежова връзка, устройството не разполага с RJ45 порт. Няма и Kensington заключване или видео-изходи. Последното би могло да създаде известни несгоди, ако бизнес-потребителят има нужда да свърже компютъра към голям екран или проектор с цел презентация, например, и това не може да стане пряко с Thunderbolt 4. За такива ситуации той трябва да е въоръжен с адаптери за най-често използваните мултимедийни връзки.

Безжичните комуникации са добре представени и достатъчни, за да може машината да работи навсякъде. Вграденият Intel AX201 чип осигурява безжична Wi-Fi връзка по всички стандарти (802.11a/b/g/n/ac/ax), има и Bluetooth 5.1.

Размери и тегло

Като се има предвид, че е направен с мисъл за работа в движение, с постоянно местене, MSI Prestige 14 EVO A11M определено е добре решен откъм размер. С 14-инчовия си диагонал и размери 31,9 на 21,5 см при дебелина едва 1,6 см той е лесен за носене досущ като тетрадка голям формат. Побира се дори в голяма дамска чанта (не че го препоръчваме) и няма никому да „откъсне рамото”. Зарядното устройство, което идва в комплект с машината, също е компактно и леко: само 6,5×6,5×3 см.

Уебкамера

В днешно време почти никой не може да върши работата си без известна доза видеоконферентни разговори. Камерата на MSI Prestige 14 EVO A11M с резолюция 1080х720 ще се справи добре със задачата да покаже своя собственик на останалите участници в конференцията. При прилична околна осветеност – разсеяна светлина от прозорец – камерата излъчва изображение с наситени и реалистични цветове и рязък контур.

Клавиатура и тъчпад

Клавиатурата на този компютър е комфортна и щедра от гледна точка на размера. Разбира се, тя няма допълнителна числова клавиатура. Писането е лесно и удобно, когато човек свикне с подредбата на специалните клавиши – пише се с лекота, без усилие. Не е нито ултра-тиха, нито много шумна, всяко движение на бутон е отчетливо и леко.

Тъчпадът е повече от щедър – направо е огромен. С ширина от 14 сантиметра той е колкото цял мини-дисплей. С подобен мащаб се борави лесно, дори ако човек има едри пръсти. Лесно се борави и с жестово управление.

MSI хитро е вградила четец за пръстови отпечатъци именно тук, в горния ляв ъгъл на тъчпада – там, където е най-малко вероятно някога да пипне пръст по случайност.

Батерия и издръжливост

Лаптопът на един делови човек трябва да е готов да изкара цял работен ден. MSI Prestige 14 EVO A11M може да се справи с това. Капацитетът на батерията е 52 Wh, което е достатъчно за цял работен ден, стига лаптопът да не бъде „сгърчен” от някое тежко корпоративно приложение. С включена безжична мрежа, браузър, месинджър и програма за текстообработка или електронни таблици и без компромис с яркостта машината изкарва около 10 часа работа. Но дано по-малко хора имат 10-часов работен ден.

Софтуер

MSI Prestige 14 EVO A11M идва с Windows 10, вграден антивирусен софтуер от Norton с 60-дневен лиценз и специализиран софтуерен контролен център на MSI.

Защитата от злонамерени действия е основно на самата Microsoft: за антивирусната защита отговарят Microsoft Defender и Norton Secirity. Защитната стена (firewall) съчетава Norton Security и Windows Firewall.

Специализираният софтуерен център „MSI Center for Business and Productivity” предлага инструменти за контрол на параметрите, свързани с производителността на ултрабука. Едно от най-важните неща тук е енергийното управление. За него има 4 режима. Единият осигурява най-добро здраве за батерията, друг се грижи да има максимален заряд с цел максимална мобилност, трети е „балансиран”. Могат да се правят настройки на аудио-колонките и микрофона, връзките с външна периферия и др.

На разположение на работещите е и гласовият асистент Cortana. Все пак консервативните потребители, които не искат да си говорят с АИ-помощничката, могат просто да ѝ ограничат достъпа до микрофона и Cortana няма да ги безпокои.

Заключение

Лесно преносим, свръх-лек, физически здрав и издръжлив, MSI Prestige 14 EVO A11M е компютър за работещия човек, който не се спира на едно място, пътува постоянно, работи все в движение. Тънките рамки на дисплея осигуряват един доволно голям екран за спокойна работа, въпреки компактния размер на компютъра. С издръжливата си батерия той няма да изостави своя потребител „насред” път, но някои вероятно биха искали да имат повече комуникационни интерфейси за свързване на периферия.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар