Samsung ще строи завод за $17 млрд. в САЩ

Samsung планира мащабна инвестиция за производство на чипове в САЩ
(снимка: Samsung)

Производството на чипове по договор е от ключово значение за Samsung, тъй като кореийският гигант се опитва да намали зависимостта си от бизнеса с памети, където липсват стабилни и предвидими парични потоци. Компанията възнамерява да построи завод за чипове в САЩ, влагайки 17 млрд. долара.

Според проектната документация, на която се позовава Ройтерс, Samsung възнамерява да изгради предприятието в щата Тексас на площ около 650 хиляди квадратни метра. Заводът ще осигури работа на около 1800 местни жители и ще влезе в експлоатация през третото тримесечие на 2023 г.

Какъв технологичен процес ще се използва първоначално в работата на новото предприятие не се съобщава, но по-рано в този контекст беше спомената 3-нм технология. Samsung вече има завод в района на Остин, където произвежда чипове по улегнала 14-нм технология, но американските клиенти се нуждаят от по-усъвършенствана литография, така че новият завод трябва да отговори на изискванията.

Според някои слухове, Samsung има готовност да произвежда в Тексас дори най-новите графични процесори на Intel.

Междувременно, конкурентът TSMC планира да изгради 5-нм производствено съоръжение в Аризона до 2024 г., като вече е инвестирал в него поне 12 млрд. долара. Проектът на Samsung задминава този на TSMC както по отношение на бюджета, така и в изпълнението.

Корейският производител се опита да привлече в проекта си властите на Аризона и щата Ню Йорк, но в Тексас компанията вече притежава подходящо парче земя редом с функциониращ завод. Местните власти са готови да предоставят на Samsung над 800 милиона долара данъчни преференции за период от двадесет години.

Ако проектът бъде одобрен, основите на новото предприятие за чипове на Samsung ще бъдат положени в Тексас през следващото тримесечие.

Коментар