„Номофобия” завладява младите европейци

Младежите вече не се разделят със смартфона си и са неспокойни ако батерията е паднала
(снимка: CC0 Public Domain)

Две ясно изразени тенденции се очертаха сред младите европейци през 2020 г. Тази възрастова група напълно трансформира представата за мобилност в реалния свят в полза на времето, прекарано пред екраните на смарт устройствата. Нараства процентът и на тези, за които добре зареденото устройство, с надеждна и достатъчно издръжлива батерия, се превръща в гаранция за спокойствие и приоритет, който понякога измества дори партньорите им, според проучване на OnePoll по поръчка на компанията за смартфони OnePlus.

Анкетата изследва начина, по който локдаунът се е отразил на навиците на младите хора (18-35 години) по отношение на използването на смартфоните. Според обобщените данни, повече от 95% от анкетираните млади европейци вече оставят смартфоните си в същото помещение, в което спят. Всеки осми от десет анкетирани предпочита устройството да му е в непосредствена близост по всяко време на денонощието, като 77% от допитаните посягат към смартфона си в рамките на първите 15 минути от събуждането си.

Локдаунът и рязкото преминаване към живот в онлайн среда определи и нова, много по-важна роля за зарядните устройства във всекидневието на хората. Близо половината от участниците (43%) в изследването споделят, че зареждат телефона си повече от два пъти на ден. Впечатляващ е делът и на тези, които предпочитат да включват телефона си на зарядно повече от 5 пъти на ден, за да са спокойни, че батерията ще издържи достатъчно, дори това да е едно уморително и досадно занимание.

Шампиони в това отношение се оказват респондентите в държави като Великобритания, Дания и Испания, които споделят, че включват телефоните си на зарядно още преди батерията да е паднала на 50%. Средният процент в този показател за Европа е 5,43%.

Тази тенденция отправя предизвикателство, на което технологичните производители ще трябва да отговорят в доста кратък срок. OnePlus, в частност, залага на технология за бързо зареждане Warp Charge 30T със специално кабелно зарядно, което осигурява заредена батерия  до 60% за 30 минути.

Технологичните компании се надпреварват кой ще предложи най-кратко време за зареждане
(снимка: OnePlus)

С какво са готови да се разделят младите европейци, но не и със смартфона си? Красноречиви и дори забавни са резултатите от анкетата, които хвърлят светлина върху трайната връзка и дори откритата любов към мобилното устройство на младите европейци – 14% от британците предпочитат да пропуснат дори секс, но не и използването на смартфона си.

В същото време, близо 5% от анкетираните млади европейци заявяват, че са готови да се откажат от партньора си, отколкото от смартфона, а в държава като Дания този процент дори е 6%. Във Финландия 13% от младите хора са по-склонни да задържат телефона си, отколкото автомобила си, а близо половината нидерландци (44%) с лека ръка биха се разделили с шоколада, но не и с мобилното си устройство.

Задава ли се вълна от номофобия в Европа? Понятието „номофобия” (от англ. no mobile phone phobia) навлезе преди няколко години в научните среди и буквално опеделя притеснението от спиране на работата на устройството, най-често поради изтощена батерия. При британците този процент е най-висок, като 32% отговарят положително, че изпитват моменти на номофобия, както и близо една трета от испанците – 30%, които признават, че все повече изпадат в постоянно притеснение, че няма да им стигне батерията във важен момент.

Изследването показва, че понякога младите хора сами се поставят в непредвидими и рискови ситуации, за да спестят батерия – 13% от анкетираните предпочитат да не отговорят на някое съобщение, само и само да спестят живот на батерията, а 7% от тях са склонни абсолютно нищо да не правят на смартфона в даден момент, за да не останат без батерия.

Участниците в допитването споделят и някои решения за справяне с номофобията, като например да помолят някой друг да им услужи с телефон – това са 9% от анкетираните. Едва 6% от допитаните са на мнение, че биха се застраховали с употребата на резервна, платена телефонна услуга, за да могат да се свържат с някой, ако се наложи.

В тази нова реалност на мобилна трансформация, топката остава в ръцете на технологичните компании в надпреварата кой ще предложи най-краткото решение за най-издръжливата батерия.

Коментар