Как да зареждаме смартфона, за да щадим батерията

Да оставим смартфона включен в контакта цяла нощ е безотговорно към батерията
(снимка: CC0 Public Domain)

Начинът на зареждане на смартфона може да повлия значително на живота на батерията. По-конкретно, ако често зареждате телефона си през нощта или го държите включен в продължение на часове, след като е достигнал 100%, ще ускорите процеса на „стареене” на литиево-йонната батерия.

Когато литиево-йонната батерия остарее, химичните процеси в нея се променят и тя става по-малко ефективна при съхранение и подаване на енергия към мобилното устройство. Ако заредите и поддържате телефона си зареден на 100% – просто като го оставите да се зарежда през нощта, това ще окаже негативно влияние върху стареенето на батерията, според специалисти, на които се позовава Business Insider.

Но компаниите за смартфони изглежда не смятат, че зареждането на устройствата през нощта е повод за притеснение. Apple споменава зареждането през нощта на една от своите информационни страници, но не твърди, че е вредно да го правим. Според Google, подобни притеснения са „остарели”, като се имат предвид съвременните технологии за оптимизирано зареждане на батерията, които компаниите вграждат в своите устройства.

„Когато батерията на телефона достигне 100%, вътрешното зарядно устройство на телефона всъщност ще спре да зарежда, за да предотврати презареждане”, поясняват от Google. Батериите на телефона се зареждат от зарядното устройство, само когато достигнат определено ниво под 100%.

Но специалистите са съгласни в едно: Когато съхранявате смартфона, без да го използвате, трябва да поддържате заряда на батерията в определен диапазон – и това е намек, че батериите на смартфоните не обичат да бъдат заредени на 100%.

Литиево-йонните батерии стареят най-бавно, когато са заредени на около 30% до 50%, казват от германската консултантска компания BatterieIngenieure. Това е близо до диапазона, в който повечето производители на смартфони предлагат да държите заряда на батерията, когато планирате да съхранявате телефона за известно време, без да го използвате.

На помощната си уеб страница за батериите Samsung казва, че трябва да поддържате заряда на ниво поне 50%. Apple съветва да държим iPhone „наполовина зареден, когато се съхранява дългосрочно”, което ще спомогне за удължаване на живота на батерията.

В края на деня литиево-йонните батерии не обичат да са на 100%, поне за дълги периоди. Но нито един производител не предлага да поддържате смартфона си зареден само в диапазона от 30% до 50%. Това е просто нереалистично за устройство, което повечето от нас ползват често през деня.

Ключът към решаване на казуса с батерията е да не държите телефона си зареден на 100% за продължителен период от време. Би било много добре да зареждате телефона сутрин или по всяко време, но не го оставяйте през нощта зареден на 100%.

Коментари по темата: „Как да зареждаме смартфона, за да щадим батерията”

добавете коментар...

  1. Експерт

    ПРИМИТИВНО трябва от ЕС и защита правата на потребителите да се намеси със санкции и предписания.

    Щом се зареди на 100% телефона трябва да преминаха на консумация от адаптера без да ползва батерията и то всичко да е автоматично без да занимават хората с глупости.

    Също така трябва да има универсално зарядно за всички
    Батериите да не са вградени, а да са напълно сменяеми от потребители в домашни условия без нужда от сервиз.
    Да има жесток санкции за компаниите които умишлено забавят устройства и програмират ограничен срок на ползване с цел насилствена принуда на потреителите да си купуват често нови и нови устройства.

  2. Anonymous

    Браво!! Умен ?!?!?! Или!?!!!

  3. Anonymous

    От по – тъп ,характерно за нашия ъгъл!!!

  4. Ерол

    Зарядното зарежда до 100% батерията след това се исключва автоматично.За да започне да зарежда на ново заряда на батерията трябва да е паднал поне малко и то при изваждане на буксата повторно.За това според мен няма проблем че зарядното е включено цяла нощ.

  5. Anonymous

    Автора на статията има ли техническо образование? Всяко зарядно устройство от производител е съобразено с “компетентността” на потребителя,затова без да навлизам в подробности -правилно е след достигане на 100% автоматично се прекъсва зареждането и трябва да извадиш зарядното от контакта,като известно забавяне не е фатално.

  6. Имам въпрос...

    Вие българите как успявате независимо на каква тематика е статията да започнете да се нападате и да се обиждате един друг???

  7. Дд

    Да, Сони си има програма “грижа за батерията” ама който няма Xperia не знае, хи хи

  8. Мирослав Георгиев

    ХОРА,Ьащо,не четете какви са ви батериите на телефоните???
    Литиево Йонна или
    Литиево Полимерна???
    Н Я М А Т!!!!
    Мемори ефект!!¡
    Моя тел. За Разбирачите е с 10 000мач./OUKITELWP6 и батерията е / НЕСМЕНЯЕМА/ за ,Разбирачите,които от село направо отиват в НАСА!!!
    Не шашкайте хората,които искат ИДИОТОУСТОЙЧИВ телефон, за работа или,копеленцата с Най новия Айпъл секс за 2- 3 хиляди,които лайната и не са сънували Като цифра, или параметри !!!
    Същото и жалко е ,когато тези Тъпи копеленца с купени книжки,направят Проблем!?
    Много са Показателите за това(Последно с тупака) убил МИЛЕН ЦВЕТКОВ,Дано никога не излезе от ЗАТВОРА!!!;

  9. Баи фичо

    Туи мноо просто естествено че се изклучва на моя хиаоми ми 8 е така само спира след като стане на макс заредено

  10. Anonymous

    Ама си много умна

  11. Ххх

    Тъпанар

  12. Anonymous

    Айсе моля ти се . Някакъв 5-годишен ще дава акъл на експертите.

  13. Анонймус

    „Когато батерията на телефона достигне 100%, вътрешното зарядно устройство на телефона всъщност ще спре да зарежда, за да предотврати презареждане”…
    Страшни глупости, без капка истина. Има заряден чип на батерията, след него е софтуерна логика, базирана на формула, четяща термо-датчик на същата платка на батерията. Това е истината, сами си преценете колко далече са горните глупости от нея. 30-50% WTF

  14. Дросела

    Ми купи си руски и ще ти дадат като бонус Спутник V

  15. Андрослав Тилифонски

    Скапаният ANDROID остарява, преди да му остарее батерията! Така,че… Все тая…

  16. Рашку

    Сменям смартфона далеч преди да се прецака батерията. Или го губя, чупя или той се прецака. В старите ми апарати батериите още държат заряд.

  17. Дъртак

    Стига сте ми наливали мозък. Имам в излишък и кинти също.

  18. Психиятъра

    Като чета коментарите виждам, че Идиотите за лудницата нямат свършване.

  19. Станислав

    Много лесно, няма смартфон чиято батерия да не се сменя

  20. Ивайло Асенов

    И как се сменя на смартфони та то по добре да си купя нов. Това не са Нокия от едно време.

  21. Стоян

    Телефонът си е мой, батерията също. Ще си го зареждам както ми е удобно и ще си сменям батерията когато поискам.

  22. Хххх

    Всяка батерия има определенживот, определен брой заряд и разряд. А съвременния софтуер предпазва батерията – зареждаш цяла вечер, стига 100% и автоматично се спира процеса на зареждане. Аман от глупости.

  23. Ха ха

    Рошав. Сламен. И тъп

  24. А ти

    си неграмотен!

  25. Борис Джонсън

    Какво?… как се грижи..,? Ма как свързваш смисъла чичо..! Сигурен съм че си шоп от София..

  26. Недко

    Имам LG G2 не знам дали е на 7 или 9 години но няма никакви проблеми с батерията както и когато да го зареждам

  27. XPERIA

    SONY се грижи за батерията като я задържа на 90 % и час преди да звъне алармата започва да я зарежда до 100 %.

Коментар