Трябва ли да изключим смартфона при зареждане

Технологиите за бързо зареждане понякога работят по-бързо, когато смартфонът е включен
(снимка: CC0 Public Domain)

Зареждането на смартфона е тривиална задача, около която изглежда няма много въпросителни. Свързваме устройството към контакта, ако не всеки ден, то поне 2-3 пъти седмично. Но всеки изпълнява този „ритуал” по свой начин.

Някои потребители използват кабелно зареждане, други – безжично, но почти всеки би искал да увеличи скоростта на зареждане до максимум, като намали времето, което устройството прекарва в захранващата мрежа. Много хора смятат, че изключен смартфон ще се зарежда по-бързо. Но дали е така?

Стремежът към нулева консумация

Шири се мнението, че скоростта на зареждане на смартфона ще се увеличи, ако го изключите преди това. Защитните на тази теза говорят за повишаване на ефективността на зареждане, поради липсата на консумация на енергия от работата на устройството. В изключено състояние смартфонът просто не изразходва ресурси от батерията, тъй като не трябва да компенсира енергията, изразходвана за поддържане на фонова работа на определени процеси в системата.

Определено има логика в подобна теза, отбелязва Androidinsider. Освен това, дори в състояние на сън, смартфонът трябва да поддържа изпълнението на цял набор от процеси, които изискват много ресурси: Wi-Fi, Bluetooth, NFC, клетъчната връзка, получаване на push известия, работа на фонови приложения, актуализация на съдържанието, актуализиране на приложения, мрежово търсене.

Като цяло има доста задачи, които един смартфон трябва да изпълнява дори в състояние на сън, лежащ на масата, без да прави нищо. Естествено, това изисква определени ресурси от него, включително енергия от батерията. Следователно, когато зареждате смартфона си, докато е включен, той трябва не само да попълни липсващата енергия, но и онези микрозагуби, които търпи поради фонови процеси. Но има не едно, а дори две „но”.

Фоновите процеси

Първо, всички фонови процеси, които се изпълняват на устройството, докато то не работи, са много икономични. Независимо дали става въпрос за iOS или Android, платформите са проектирани така, че устройствата да не губят много енергия за изпълнение на определени задачи във фонов режим.

В противен случай би било странно, ако смартфонът се разреди за една нощ от само себе си, защото трябва да проверява цяла нощ за актуализации в месинджъри и социални мрежи. Да, понякога това се случва, но е по-скоро изключение от правилото, защото при нормални условия не трябва да е така.

Бързото зареждане

И второ, изискванията на механизма за бързо зареждане са от голямо значение. Работата е там, че много смартфони имат специални инструменти, които правят бързото зареждане принудително. Това може да бъде софтуерна функция или физически копроцесор – всъщност няма значение. Важното е, че технологията има нужда от енергия, за да работи. С други думи, ако бързото зареждане не работи както се очаква, най-вероятно това се дължи на факта, че смартфонът е изключен.

Защо е направено това е трудно да се каже. Може би така производителите намаляват натоварването на „студената” батерия, която е разредена до нула. За да избегнат шока от голямото количество енергия, те ограничават мощността, с която смартфонът може да бъде зареден преди да бъде включен.

Или може би това са просто съображения на здравия разум. В крайна сметка, ако устройството е изключено, тогава няма нужда от него и следователно няма причина да бързате със зареждането. Но, както и да е, имайте предвид, че много от устройствата не могат да се зареждат с максимална скорост, когато са изключени.

Коментари по темата: „Трябва ли да изключим смартфона при зареждане”

добавете коментар...

  1. Хе хе

    Двамата селчуци се изказаха – аз-ът и русенския мокрьо!

  2. pусенец

    Тъп, проЗд и дървен софийски шоп!

  3. Az

    Тоя па, кенеф, не се прай на всезнайко, щото си пробит галош. Тъп си.

  4. Пропов

    Батерията си има алгоритъм за управление. Правен е от инженери и програмисти. Ако някой се смята за по умен от тях да си действа според собствените възгледи. Аз се доверявам на производителя. Така или иначе батерията не се празни никога до пълна НУЛА и не се пълни до абсолютни 100%. Това е заложено в програматора и. Това е достатъчно да я съхрани за дълъг период на ползване. Под дълъг разбирам до 2 години. Да си покрие гаранцията.

  5. БАТ МИТКО

    КАКВО ЗНАЧЕНИЕ ИМА.ПРОСТИТЕ СЕ ПРОУМЯВАТ ОТ УМНИ ХОРА.

  6. Българин

    Добре е да сме чели преди да пишем…

Коментар