Google насочва инвестиции към Австралия

Инвестиция на Google ще отвори 6000 работни места в ИТ сектора
(снимка: CC0 Public Domain)

Google обяви, че ще инвестира 1 милиард австралийски долара (740 милиона щатски долара) в Австралия в рамките на следващите пет години. Голямата ИТ компания ще използва парите за изграждане на изследователски център, увеличаване на капацитета ѝ за облачни изчисления и финансиране на партньорства с местни организации.

Очаква се инициативата, наречена Digital Future Initiative, да създаде 6 000 нови работни места. „Австралия може да помогне за оглавяването на следващата вълна от иновации в света, като използва технологиите за подобряване на живота, създаване на работни места и постигане на напредък”, каза шефът на Google Сундар Пичай, цитиран от BBC, при стартиране на инициативата в Сидни.

Австралийският премиер Скот Морисън, който също присъства на събитието, приветства плана. „Решението на Google има големи ползи за австралийския бизнес, тъй като се ангажираме с икономическото възстановяване пред нас”, заяви Морисън.

В рамките на проекта си компанията ще си партнира с местни организации, включително австралийската научна агенция – Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization (CSIRO).

Джошуа Кенеди-Уайт от киберинвестиционната компания DivisionX Global нарече решението на Google „огромна победа” за австралийския ИТ бранш. „Необходими са пари, за да се превърне една идея в иновация. А първите пари се получават най-трудно,” каза той.

Австралия не крие амбициите си да се превърне в „Силициевата долина на Южното полукълбо”. Големите технологични компании обаче бяха обект на критики в Австралия през последните месеци, защото не плащаха на местните издатели на новини за съдържанието, което генерират. Те даже бяха обвинени в подпомагане на „разпространението на дезинформация”.

През януари управляващият директор на Google за Австралия Мел Силва заплаши да блокира работата на търсачката в страната, за да избегне плащането за съдържание, публикувано из нейните уебсайтове. Месец по-късно Австралия стана първата страна в света, която прие законодателство, изискващо големите технологични фирми, включително Google и Facebook, да плащат за новинарското съдържание от местни медии, което публикуват на своите платформи.

Коментар