7 руски суперкомпютъра в класацията Toп 500

Руските суперкомпютри имат сериозно присъствие в новата класация Топ 500
(снимка: CC0 Public Domain)

Седем руски суперкомпютъра участват в световната класация на най-мощните суперкомпютри. Първите пет от тях попадат в челната стотица, като водещите три са на руската високотехнологична компания Yandex, похвалиха се руските медии.

Машината Yandex Chervonenkis се класира на 19-то място в глобалния рейтинг на суперкомпютрите Top500, отличавайки се като най-производителната система в Русия и Източна Европа. Chervonenkis, който има 199 изчислителни възела, показа производителност 21,53 петафлопа.

Alushkin на същата компания стана 36-ти в света и втори в Русия, а Lyapunov е на 40-та позиция. Тяхното представяне по време на тестовете е съответно 16,02 и 12,81 петафлопа.

На 43-то място е Christofari Neo на SberCloud, а на 72 позиция е друга машина на същата компания – това е Christofari. Следват ги суперкомпютърът Lomonosov-2, която принадлежи на Московския държавен университет, на 241 позиция, както и MTS GROM на CloudMTS, който е класиран на 294 място.

„Японецът” Fugaku продължава да държи водещата позиция, която за първи път спечели през юни 2020 г. Неговият резултат е 442 петафлопа. Инсталиран в Центъра за изчислителни науки Riken в Кобе, Япония, той е разработен съвместно от Riken и Fujitsu и е базиран на персонализирания процесор ARM A64FX на Fujitsu.

Втората позиция е окупирана от Summit, суперкомпютъра на IBM, който се намира в Националната лаборатория Оук Ридж в щата Тенеси. Неговата производителност е 148,8 петафлопа.

Третото място също се държи от американска машина – това е Sierra на щатската Национална лаборатория Лорънс Ливърмор с постижение 94,6 петафлопа.

За своите суперкомпютри Yandex казва, че са кръстени на съветски и руски учени, които са допринесли за теорията на машинното обучение и компютърните науки. Компанията използва супермашините, за да обучава невронни модели с милиарди параметри.

Моделите са толкова сложни, че за тяхното обучение суперкомпютърът трябва да работи на върхова мощност няколко дена, а понякога дори седмици, но те позволяват по-добро решаване на редица задачи. Например, благодарение на тях Yandex превежда текстове интелигентно.

Коментари по темата: „7 руски суперкомпютъра в класацията Toп 500”

добавете коментар...

  1. Anonim

    Супер компютри стига да купят хората

Коментар