Нормализирахме ли речта на омразата онлайн?

Речта на омразата онлайн понякога прелива в насилие в реалния живот
(снимка: CC0 Public Domain)

Така наречената „реч на омразата” онлайн се е увеличила с 20% от началото на пандемията, според нов доклад, който обхваща интернет аудиторията  в САЩ и Великобритания.

Младежката благотворителна организация „Ditch the Label” е инициатор на проучването, в което са анализирани 263 милиона разговора за периода между 2019 г. и средата на 2021 г. Анализът е установил, че са налице 50,1 милиона дискусии за или примери за расистка реч на омразата през посочения период.

Повечето от тези изяви са се развили около големи новинарски събития, отчита докладът, данни от който публикува BBC. Като такива са посочени обявяването на Covid-19 за пандемия от Световната здравна организация (СЗО) през март 2020 г., протестите „Black Lives Matter” през юни 2020 г. и убийството на Сара Еверард през март 2021 г.

Благотворителната организация е била „залята” от увеличаването на „все по-екстремните” случаи на реч на омразата и онлайн злоупотребите по време на пандемията, посочи главният изпълнителен директор на „Ditch the Label” – Лиъм Хакет. Най-екстремните случаи включват смъртни заплахи, но има и Ъ.

Принос за ръста на речта на омразата е пряко свързан с факта, че хората са били затворени на закрито, заключени по домовете си, казва Лиъм. По неговите думи, скуката и усещането, че човек няма контрол на живота си, са довели до „перфектна буря” за онлайн насилието. Към това може да се добави и излишъкът от свободно време, в което човек „се чуди какво да прави”.

За бума на онлайн агресивността се говори отдавна и не е странно, че го има. Въпросът е защо това изследване излиза чак сега. Най-тревожното, според доклада, е че в настоящия момент обществото вече е приело проблема за нещо нормално. „Нормализирахме онлайн насилието”, казва Лиъм.

Коментари по темата: „Нормализирахме ли речта на омразата онлайн?”

добавете коментар...

  1. op

    Термина „реч на омразата” е пълна измишльотина. Не е допустимо служители във фирма(например Фейсбук) да преценяват какво е “език на омразта”. Това може да определи само съд с влязла в сила присъда.

  2. Бабави

    Ами да се спре копирането и намесата в самоличността, иначе всеки се отбранява от дразнители и се генерира негатив емоция.
    Те пък как си представят всичко това с този ФБ и т.н.- хем да се правят копирани страници и да се дразнят хората, хем пък и да уастват и в сдружението “Бузи и ризи”,нали?
    Хаиде де, на всички е ясно че ИН е зараза,когато е един общ кюп и не е нужно да се казват пожелания , а да се подреди и обезопаси от мешаници.

Коментар