„Пандемията на чиповете” не е приключила

Търсенето нараства по-бързо от очакваното и производителите не могат да смогнат
(снимка: CC0 Public Domain)

Близо две години след прекъсванията на работата, породени от пандемията, продължава да е налице сериозен недостиг на компютърни чипове. Това са жизненоважни компоненти, които са в сърцето на съвременните електронни устройства – от смартфони, лаптопи и компютри през медицински устройства и автомобили до микровълнови печки и смарт-хладилници. Изглежда, че „пандемията на чиповете” няма да приключи скоро. Причините за това са както дългите периоди за изграждане на нови фабрики, така и скритата неохота на някои производители да инвестират в още производство.

Редица автомобилни производители бяха принудени да спрат производството на някои свои модели през последните месеци, тъй като просто не могат да произвеждат достатъчно коли. Дори Tesla започна да прави компромиси. Недостигът засегна всички индустрии, включително игровите конзоли, мрежовото оборудване, битовата техника. Все по-често чуваме големи ИТ доставчици да обясняват, че недобрите им финансови резултати са рожба на недостига на чипове, отбелязва Arstechnica. Intel наскоро предупреди, че „сушата” в бранша вероятно ще продължи най-малко до 2023 г.

Ръст на търсенето

Като една от причините за проблема се сочи рязко нарасналото търсене. Скокът в потреблението започна с бума на продажбите на компютърни устройства заради пандемията и нуждата от компютри за дистанционна работа и дистанционно учене. Оказа се, че търсенето нараства по-бързо от очакваното и производителите на чипове просто не могат да смогнат.

Наред с това извор на голямо търсене е бързото развитие на облачните технологии. Същевременно много чипове са нужни и във връзка с изграждането на новото, пето поколение комуникационни мрежи (5G). Драстично нараства и използването на чипове в електрониката за автомобили, които стават все по-дигитализирани, както и на „смарт” домашни електроуреди – умни телевизори, хладилници, климатици и др. И сякаш това не е достатъчно, но вода във воденицата наля и внезапният бум на електронната търговия, също стимулиран от пандемията.

Ръстът в търсенето на високотехнологични продукти, породен от прехода към работа от вкъщи, от преминаването към електронна търговия, само засили тенденцията, което изненада мнозина, казва Дейвид Йофи, професор в Harvard Business School, който преди това е бил член на борда на директорите на Intel.

Бавно възстановяване и политически фактори

Самото възстановяване на полупроводниковата индустрия се случва по-бавно от очакваното. „Напълно удивително е, че отне толкова време, за да се възстанови веригата за доставки, след като глобалната икономика спря по време на Covid”, казва Брайън Матас, вицепрезидент по пазарни проучвания в IC Insights – анализаторска фирма, която наблюдава полупроводниковата индустрия.

В същото време наложените от САЩ санкции на китайски компании като Huawei, водещ производител на смартфони и мрежово оборудване, оказва своето влияние.

Нови фабрики

Факт е, че постоянно чуваме новини за инвестиции в нови фабрики за чипове. Но новите производствени центрове струват милиарди долари и се нуждаят от години за изграждане и оборудване. „Изграждането на нова фабрика отнема около две години”, отбелязва Йофи. „А фабриките станаха много по-големи, много по-скъпи и много по-сложни”.

Тази седмица Sony и TSMC, най-големият договорен производител на чипове в света, заявиха, че ще инвестират 7 милиарда долара за изграждане на фабрика, способна да произвежда по-стари компоненти. Но и тя няма да започне да произвежда чипове по-рано от края на 2024 г. Intel също се зарече да инвестира в няколко авангардни нови фабрики. Те също няма да започнат да бълват продукция по-рано от 2024 г.

Не всички чипове са еднакви

Проблем за възстановяването си остава фактът, че не всички чипове са еднакви. Простите компоненти – интегрални схеми за управление на захранването, микроконтролери и сензори – се превърнаха в „тясно място”. Тези устройства са далеч по-прости от централните и графичните процесори, използвани в смартфони и игрови машини, и се произвеждат чрез по-стари производствени методи, които изискват по-малко сложност. Но те са в почти всеки електронен продукт, от микровълнови фурни до медицински устройства и играчки.

Интегрална схема за енергийно управление, използвана в много продукти, някога е струвала 1 долар, но сега може да се продава за до 150 долара, казва Джош Пучи, вицепрезидент в анализаторската фирма Sourceability. Същевременно сроковете за доставка са по-дълги. IC Insights твърди, че сроковете за доставка на подобни компоненти са се удължили от 4-8 седмици до 24-52 седмици.

Съществуващите мощности, макар да са възстановили работата си, не смогват. Gartner изчислява, че фабриките за полупроводници са работили на 95,6% от капацитета си през второто тримесечие на 2021 г. (в сравнение със 76,5% през второто тримесечие на 2019 г.) По същество това означава, че заводите са на предела на възможностите си, защото все пак им е необходимо известно време за планов престой за нуждите на техническата поддръжка, обяснява Гаурав Гупта, анализатор на Gartner.

Част от предизвикателството пред производителите на чипове е и, че някои клиенти са склонни да „поръчват двойно” или да купуват повече компоненти, отколкото са им реално необходими. По същество те се презапасяват. „Това е моментен недостиг, подхранван от двойно поръчване, което влошава нещата”, казва Уили Ших, професор от Харвард, който изучава производството и глобалните вериги за доставки.

Неохотни инвестиции

Анализаторите казват, че компаниите, които произвеждат чипове, може да не са особено склонни да инвестират в нови фабрики. Така е, защото чиповете носят слаби маржове на печалба. Освен това за индустрията е известно, че е подвластна на цикличност: скоковете в търсенето винаги биват следвани от осезаем спад. Затова производителите се опасяват от бъдещо пренасищане на пазара с чипове, което пък ще доведе до по-ниски цени.

„Ако погледнете историята на полупроводниковата индустрия, има скокове в рентабилността и цената, последвани от зрелищни цикли на спад”, казва Йофи от Harvard Business School. „Това, което просто не знаем, е дали този непрекъснат растеж на търсенето ще продължи”.

Стари или нови чипове

Повечето от новите мощности за производство на чипове навярно ще са съсредоточени върху т.нар. водещи чипове. Това са полупроводници, произвеждани според най-новите технологични процеси. През януари Gartner издаде доклад, според който производителите на чипове ще инвестират 146 милиарда долара в нов капацитет тази година, което е с 50 процента повече от 2019 г., но само малък дял от новите мощности ще бъдат насочени към по-старите откъм дизайн, по-често използвани чипове.

На теория добавянето на повече капацитет за водещи чипове би трябвало да освободи някои фабрики за производство на компоненти от по-старите видове дизайн. „Компаниите наскоро започнаха да инвестират в нов капацитет за по-стари чипове, но само след като изискаха от клиентите си да се ангажират с поръчки за две години напред”, казва Пучи от Sourceability.

„Говорим за Covid, сякаш е в миналото”, заключава Гад Алън, професор в Уортънската бизнес-школа към Университета на Пенсилвания. „Но Covid-пандемията на чиповете не е в миналото, не и от гледна точка на веригата за доставки”.

Коментар