На ЕС ще трябват 330 млрд. евро за независимост при чиповете

Самодостатъчността е илюзия, която ще доведе до поскъпване на чиповете, според Маргрете Вестагер
(снимка: Европейски парламент)

И Intel, и TSMC категорично дадоха да се разбере, че ще разчитат на субсидии от бюджета на ЕС за изграждане на нови производствени мощности за чипове в региона. Същевременно европейският комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер предупреди колегите си да не вземат прибързани решения в тази област.

Под претекст за борба с недостига на компоненти производителите на чипове могат да привличат средства на данъкоплатците в излишък, като същевременно не гарантират адекватна възвръщаемост, според Вестагер, цитирана от Bloomberg.

Държавна подкрепа трябва да се предоставя само за стартиране на най-необходимите проекти за региона, като всички страни от ЕС трябва да получават еднакви ползи от изпълнението им, смята лидерът на европейските антимонополни органи.

За да покрие собствените си нужди от полупроводникови компоненти за сметка на местното производство, Европа ще трябва да похарчи 330 милиарда евро, според Вестагер. „Самодостатъчността е илюзия, която ще доведе само до повишаване на цените на чиповете и ще се отрази негативно на всички пазарни сегменти”, смята тя.

По нейните думи, ЕС трябва да се бори с дефицита на международно ниво с общи усилия, като използва система за ранно предупреждение за предстояща криза на доставките на чипове.

Коментари по темата: „На ЕС ще трябват 330 млрд. евро за независимост при чиповете”

добавете коментар...

  1. Anon

    Да, не говорим за голямата измама с недостига на чипове. Борсови и политически манипулации.

  2. Anonymous

    А независимост от САЩ кога? Най-важният софтуер е американски с хардуер от Китай.

  3. Anonymous

    То Европа е кръгла нула. Няма собствени патенти нито разработки както за хардуер, софтуер за операционни системи, нищичко всичко е от Америка. Европа няма опит и капацитет производствен като на Китай. Така чр Европа е на нулата във всяко отношение. Не може елетроника без Китай.

  4. Anonymous

    Ще има да почака десетилетия и еко активисти, които ще се задействат срещу отровите и химикалите от производствата на тези европейски чипове. Освен това е Европа няма толко евтина дисциплинирана и трудолюбива и изпълнителна работна ръка пак ще опрат на внос на китайци в европа за помощ.

Коментар