Mercusys MR30G – AC1200 рутер за дома и малкия офис

Гигабитовият рутер Mercusys MR30G е компактно и достъпно решение за дома
(снимки: Мария Малцева / TechNews.bg)

Когато нуждата от интернет за дома или малкия домашен офис не изисква колосални капацитети, Mercusys AC1200 MR30G може да е идеалното мрежово решение. Както подсказва името му, той е предвиден да гарантира онлайн работата и забавленията без забавяне, достигайки скорости до 1,2 Gbps.

Моделът е компактен, лек и атрактивен като дизайн. Може да се поставя на различни места – както на бюро или друга повърхност, така и на стена. С отворите за стенен монтаж и с ромбоидната си форма с четири големи антени, разперени в различни посоки, Mercusys MR30G устройството изглежда като голям паяк, кацнал на стената.

Две честотни ленти

Mercusys MR30G е двубандов AC1200 рутер, което означава, че поддържа две честотни ленти: 2,4 GHz и 5 GHz. По-ниската честота 2,4 GHz осигурява връзка до 300 Mbps с много добро проникване през стените и покритие до 50-60 метра. Този честотен спектър е подходящ за сърфиране в интернет, обмен на кореспонденция, слушане на музика, чат, споделяне в социалните медии.

За приложения, които изискват повече преносен капацитет, например видео-разговори или излъчване на HD видеоклипове, игри или други сериозни задачи, лентата от 5 GHz осигурява 867 Mbps. В този случай териториалният обхват е малко по-малък, около 15 до 25 метра, като сигналът преодолява с лекота една стена.

Рутерът има функция за „интелигентно” превключване между двете честоти. Тя позволява автоматичното превключване, така че всяко устройство, свързано към мрежата, използва най-добрия вариант според това къде се намира.

Като цяло рутерът покрива достатъчно добре неголям апартамент, дори ако не е поставен точно в средата, както обичайно е препоръчително.

Инсталация и управление

Инсталацията протича изключително лесно – разбира се, с малко комуникация с техническата поддръжка на интернет-доставчика. Устройството се управлява чрез уеб-интерфейс, където всичко е поднесено интуитивно и лесно дори за неопитния потребител, без нужда от специални познания в сферата на мрежовите технологии. Така настройването, включително регистрацията при доставчика отнема общо 2-3 минути.

Специфично за MR30G е, че като част от компактния му дизайн тук липсват големия брой светлинни индикатори, които сме свикнали да виждаме върху повечето рутери. Вместо това има само един ярък LED индикатор. На пръв поглед това е оскъдно; не казва много повече от това, че рутерът е включен и че е свързан към мрежата. Но като цяло това е достатъчно – когато получи електрозахранване, той за кратко светва в оранжево, а след това мига в зелено, изчаквайки до свързването към мрежа.

Надеждна поддръжка за множество устройства

Технологията MU-MIMO позволява на MR30G да комуникира с множество устройства едновременно, увеличавайки пропускателната способност на Wi-Fi за всяка джаджа. Към рутера могат да се свържат няколко смартфона, два-три лаптопа, някой и друг смарт-телевизор. Същественото е, че благодарение на MU-MIMO рутерът комуникира с всички устройства възможно най-интензивно и едновременно: няма риск някои от компютрите и телефоните в мрежата да бъдат „пренебрегнати” за сметка на други, независимо дали някое от устройствата е по-отдалечено от друго.

Четирите големи антени са проектирани да излъчват насочен сигнал. Така те „се прицелват” възможно най-концентрирано във всяко свързано устройство. Технологията, известна още като Beamforming (формиране на насочен лъч към всяко потребителско устройство), осигурява стабилни връзки за най-добро Wi-Fi покритие. Това е доста по-добре от традиционния метод на излъчване на сигнала при рутерите, където той се разпраща едновременно и еднакво силно във всички посоки, без значение къде се намират клиентските устройства. С други думи, гарантира се възможно най-добрата ефективност: сигналът се концентрира там, където е нужен.

Специално внимание е обърнато на възможностите за боравене с мултимедийно съдържание. Вградени са няколко технологии за стрийминг на мултимедийно съдържание. Това е полезно за IPTV (онлайн телевизия), онлайн стрийминг на видеосъдържание и игри.

Кабелни портове

Наличните гигабитови портове – един входящ WAN порт и два изходящи LAN порта – позволяват и кабелно свързване две клиентски устройства, осигурявайки им истинска, качествена гигабитова връзка. Портовете не са с цветова маркировка, но имат дискретна маркировка, така че няма начин човек да се обърка.

Сигурност

Пак през уеб-интерфейса могат да се направят и допълнителни настройки за повече сигурност на домашната мрежа. Това осигурява някои удобни възможности, добре дошли за съвременния потребител – например родителски контрол или формиране на „мрежа за гости” за повече безопасност и ефективност.

Наличност и цена

Двубандовият AC1200 рутер Mercusys MR30G е достъпен на българския пазар на цени по-ниски дори от 50 лева (с включен ДДС). Гаранцията на устройството обичайно е 36 месеца, като някои доставчици предлагат опция за удължаването ѝ.

Важно е да се се отбележи и, че Mercusys е марка на TP-Link, утвърдено име в света на комуникациите, което бързо елиминира всички притеснения относно надеждността. Ако добавим към това и фактът, че в света на този род комуникационна техника относително рядко се случват разтърсващи технологични промени, може да се очаква устройство като Mercusys AC1200 MR30G да служи вярно и безпроблемно дори десетина години… освен ако семейството не се разрасне значително, за да станат нужни много по-големи преносни капацитети.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „Mercusys MR30G – AC1200 рутер за дома и малкия офис”

добавете коментар...

  1. Радико

    Ако си знаеш айпи адреса и клонираш рутера със мак адреса на стария рутер нямаш нужда от тази комуникация.

  2. Опазил Бог

    Ехеееее разбира се, с малко комуникация с техническата поддръжка на интернет-доставчика. Само това е достатъчно да ме разубеди да го ползвам.

Коментар