Функция на iPad осуети доказателство в съда

Някои полезни функции на таблета iPad се оказаха препъни камък в съдебно дело
(снимка: CC0 Public Domain)

Американски съдия стигна до извода, че в продуктите на Apple има технология, която изкривява реалността – по-конкретно функцията за увеличение на изображенията в таблета iPad.

В рамките на процес, свързан със 17-годишния американец Кайл Ритънхаус, който застреля двама души в Кеноша, Уисконсин, съдията се е поинтересувал дали тази технология може по някакъв начин да промени образа и получи спорен отговор.

В сряда съдия Брус Шрьодер забрани на адвоката на окръг Кеноша да показва на iPad доказателства по случая, съобщи Mashable. Шрьодер предположи, че уголемяването на изображенията чрез функция на iPad може да направи някои промени в тях.

Съдията настоя прокурорът да докаже, че доказателствата не са променени от технологията. Адвокатът на Ритенхаус се съгласи със Шрьодер. Той заяви, че iPad има „изкуствен интелект, който позволява нещата да се разглеждат през три измерения и логаритми”.

Това означава, че мащабирането на изображенията с таблета iPad може да промени реалността. Apple, от своя страна, все още не е коментирала изявленията на съдията и адвоката по делото Ритънхаус.

Коментар