Недостигът на чипове се дължи и на презапасяване

Глобалният недостиг на чипове е провокиран от различни фактори, вкл. презапасяване
(снимка: CC0 Public Domain)

Наред с природните фактори, които спъват нормалната работа на полупроводниковата индустрия, има и изкуствени причини за недостига на чипове в глобален мащаб. Една от тях посочи в наскоро публикувано интервю за списание Тайм председателят на тайванката корпорация TSMC – Марк Лю.

Когато производителите на автомобили – а те бяха сред първите, които изпитаха недостига на полупроводници – обвиниха TSMC, че не е успяла да покрие обемите на производство, Лю е наредил на служителите си да събират подробни данни, за да разберат какво се случва. Така се оказва, че някои от клиентите по веригата за доставки наистина са изчерпали наличностите си, но други са се втурнали да се презапасяват.

В резултат на това TSMC реши да преразпредели капацитета в полза на първата категория клиенти, посочи Лю, цитиран от TechPowerUp. Очевидно това решение е непопулярно, но предвид настоящата ситуация изглежда справедливо.

Според Лю, „има хора, които определено складират чипове, неизвестно къде, по веригата на доставките”, което означава, че проблемът всъщност не е в TSMC или в увеличените нужди на крайните потребители на полупроводникови продукти, а в дистрибуторите, които натрупват резерви от чипове в складовете, навярно с цел покачване на цените.

Коментари по темата: „Недостигът на чипове се дължи и на презапасяване”

добавете коментар...

  1. Симо

    Аз ви казах че е от презапасяване…от мене взехте идеята за тази статия
    Не е проблема че вземате мой идеи а че нямате ваши …

Коментар