ИТ експерти у нас в шок от срива на Facebook

Сривът на Facebook и обстоятелствата около него повдигнаха много въпроси в ИТ общността
(снимка: CC0 Public Domain)

Сривът на Facebook и сродните ѝ услуги в понеделник вечер предизвика порой от коментари сред български ИТ специалисти. Повечето от тях недоумяват от всички детайли, огласени относно инцидента със социалната мрежа – както от срива, така и от начина на справянето с него. Не липсват и допускания, че угасването на Facebook може да има пряка връзка с разкритията на Уол Стрийт Джърнъл относно безскрупулността на бизнеса на корпорацията.

„Инженерите на Facebook не могли да си влезнат в дейта центъра, защото заради забилите рутери спряла да работи системата за контрол на достъпа, която, очевидно, се е намирала вътре в самия дейта център – и физически, и логически. Наложило се да режат вратите с флекс”, недоумява Димитър Ганчев, един от интернет-пионерите в България. „Ей така машините ще превземат света – в резултат на човешки недомислици. Следващия път ще спрат и тока за флекса”, добавя той.

Всички яйца в една кошница

Как е възможно всички услуги да са струпани на едно място и при срив да паднат едновременно, запитаха се мнозина от колегите на Ганчев. Независимо дали става дума за срив на сървър, за мрежов проблем, за проблем с настройки или протоколи, все пак би трябвало да има достатъчно надеждно и достатъчно отдалечено дублиране на данните и процесите, за да може услугата да продължи да работи дори при пълното „изчезване” на един от центровете за данни, коментираха мнозина от ИТ специалистите.

„Не съм и сънувал, че могат да наслагат на едно място и Facebook, и Messenger, и WhatsApp. За мен последните две са важни елементи от комуникационната инфраструктура на света”, казва Стефан Янков. Сринала се е мрежата, не сървърите, уточнява в отговор Ганчев, и допълва: „Което е не по-малко странно”.

„Самото словосъчетание „забилите рутери” не приляга за нещо професионално”, възмутен е Антон Атанасов.

Също толкова учудващо за ИТ специалистите е как е възможно системата за контрол на физическия достъп да е толкова пряко обвързана с работата на центъра за данни, че при мрежов срив да се блокира и физическият достъп.

Влизане с ъглошлайф

Темата за използването на ъглошлайф за отваряне на вратата на центъра за данни породи бурни реакции, от недоумение до подбив. Сега мениджърите по сигурността във Facebook ще трябва да пишат и политики за използването на „флекс” за достъп до центъра за данни, шегува се ИТ експертът Милен Богунски.

Други са изненадани, че руската преса е популяризирала България в контекста на събитията. Интригата произлиза от факта, че в руския ежедневен език „болгарка” е думата, която се използва за ъглошлайф.

Но дори самото влизане с ъглошлайф е обект на интерес. „Пълен провал от към сигурност – щом не ползват материал, издържащ на рязане с флекс, изобщо не са правили правилните пенетрейшън тестове, а пазят личните данни на толкова хора”, изумен е Александър Атанасов.

Странно съвпадение

Може би сривът на Facebook не е случаен, предполагат други. „Изглежда е нарочно – с цел унищожаване на доказателства. Има нов уъсълблоуър*, бивша служителка на Facebook. Поиздала е малко конфиденциална информация вчера”, казва Атанас Йорданов.

Става дума за жена, служителка на Facebooк – Франсес Хоган, която преди дни разкри и доказа с документи, че социалната медия „добива своите печалби на цената на нашата безопасност”. Според данните, представени пред щатския Конгрес, платформата е предлагала специални, противоречиви правила за знаменитости, и добре е знаела за всички пагубни въздействия на социалните медии върху децата. Проучванията за вредите върху подрастващите обаче старателно са били укривани.

„Facebook и големите технологични компании преживяват своя тютюнев апогей**”, коментира вчера председателят на Сената Ричард Блументал в изявление по повод свидетелските изказвания на служителката. „Facebook знае, че продуктите ѝ са пристрастяващи и токсични за децата. Но те ценят своята печалба повече от болката, която причиняват на децата и на техните семейства”.

„Според мен тази авария подозрително съвпада с грандиозните разкрития от вътрешен човек срещу Facebook, публикувани в WSJ. Нищо чудно да използват тези часове за прикриване на някакви неща и преправяне на бели списъци, каквито се оказа, че имат за вип-клиентела (неподлежащи на наказания 5,8 милиона потребители)…”, казва и друг наш ИТ специалист, Георги Неделчев.


* уисълблоуър – човек, който дръзва да разкрие истина, да „бие камбаната”, да „вдигне тревога” относно дълго прикриван или премълчаван проблем

** тютюнев апогей – период от историята на САЩ, когато тютюневите компании са имали закрилата на законодатели и властимащи и са настоявали, че тютюнопушенето е безвредно и даже полезно за здравето.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „ИТ експерти у нас в шок от срива на Facebook”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Боже милите душици, какво нечовешко страдание са преживели. Дори не бих могъл да си го представя. Добре, че бях навън и после гледах телевизия докато е траел ужасът.
    Ами като са в шок да съдят фейсклюк да им плати за психотерапевти, баячки и ектрасенси. И да оборудва работните места с електрошокови уреди за възстановяване на сърдечната дейност, ако случайно шока се повтори и им спре сърцето.

  2. op

    Чак пък шок, когато им се повреди автомобила навярно припадат на място с часове.

  3. Хараламби

    фарсбуук да си ходи, кой го ползва ?

  4. Фофу

    Понеже гледам тук почнали велики политически теми и даже еди велик мислите си е излял умотворенията, викам ще отговоря на Филанкишията по една подмнала тема – за руския процесор.

    Та: “Непрекъснато повтаряш как реднеците били веУики,нъмбър 1,фърст,дъ бест и т.н.
    А от руснаците и китайците нищо не ставало,и всеки,който твърди обратното,
    е “позитанска тромба”,кремълски трол и т.н.
    Да цитирам ли твои изказвания ?

    Всъщност има ли някой сериозен продукт,изцяло произведен в САЩ ?
    Компютрите им са с китайски компоненти,ракетите им са с руски двигатели (РД-…)
    И така нататък…”
    ——-
    Не реднеците или руснаците са добри или лоши, а ДЪРЖАВИТЕ ИМ създават условия да се развиват и да развиат бизнеси – или не създават.
    Продукт изцяло произведен в САЩ мога да ти посоча ако съм в САЩ. Примерно, само за Rhode Island (малък щат на източния бряг) има регистрирани над 95 хиляди бизнеса. Дори и 90% да са заети с непроизводствена дейност пак остават поне към 7-8 хиляди с производствена.

    А фирми и продукти започнали и в САЩ и станали международни са няколко хиляди.
    Ти ми псочи ЕДНА руска фирма или продукт започнала в Русия и станала международно известна. Няма да имам претенции колко от компонентите не са руски. Само ЕДНА да посочиш. И стига с тия ракети и двигатели. Това са престижни тъпотии и от двете страни и накрая две частни фирми ги направиха смешни. Не руски обаче.

  5. ЛУНА - ПРЕЗИДЕНТ!

    За Луна ще гласувам да стане президент, и с нея ще царувам – Луна – президент !

  6. Уви !

    Какво се променя от т.н. уисълблоуъри, хората изнасящи информация. Лично аз много харесвам и съм привърженик на Едуард Сноудън, на Джуалиан Асанж, както и на тази жена сега Франсис Хогън. Но какво от това – хората си съсипаха живота, за да може да се бият камбаните за проблеми, за които НИЕ всъщност всички знаехме, че е така. Да не би някой да не знае, че мастодонтите като Епъл, Гугъл, Фейсбук, Майкрософт злоупотребяват с данните, имат прекалено голямо господство и контрол, че контролират интернета, поведението на потребителите ? Нима не го знаехме, нима ни трябваше Уисълблоър да ни го каже. Лошото е, че нищо не се променя след тях. Отново сме същите, отново хората киснат във ФБ, отново си дават данните на Гугъл, още ползват Windows и iOS. Викат му необходимото зло, или “нямам какво да крия” ? Дали ?! Вече никой не говори по класически телефон, никой не праща класически SMS. Предали сме всичките си данни на малцина (купчинка) мастодонти и разчитаме на тях да поддържат световните комуникации и да съхраняват световната информация. Как би изглеждал ДНЕС света без Гугъл, без Windows, без Apple, без Фейсбук и компания ? Всички наши яйца са в една кошния – тази на Големия Брат, който когато си реши и както си реши може да врътне шалтера, може и да ни замери с нашите (но вече развалени) яйца. Евала все пак на г-н Сноудън, на г-н Асанж и на г-жа Хогън – моите герои в днешно време

  7. Емо

    Интересно е да се изкаже и Наков.

Коментар