САЩ затягат санкциите срещу Huawei и ZTE

Според властите в САЩ, китайските гиганти Huawei и ZTE се заплаха за националната сигурност
(снимка: CC0 Public Domain)

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа нов законопроект, който ще забрани на компании като Huawei и ZTE да получават одобрение за лицензи за внедряване на мрежово оборудване в САЩ.

Законът за защитеното оборудване от 2021 г. ще изисква Федералната комисия по комуникациите на САЩ (FCC) да приеме нови правила, според които повече няма да преглеждат или одобряват каквито и да е кандидатури за разрешение за внедряване на мрежово оборудване, което представлява заплаха за националната сигурност, съобщи ZDNet.

Миналата година FCC официално определи Huawei и ZTE като заплахи за националната сигурност. Това решение беше взето след като агенцията установи, че и двете компании имат тесни връзки с Китайската комунистическа партия и военния апарат на Китай.

От март комисарят на FCC Брендън Кар многократно призовава за въвеждането на въпросната нова норма. Той много пъти заявява, че FCC е разрешила да се използват 3000 приложения за мрежово оборудване на Huawei.

„След като сме установили, че оборудването на Huawei или друга [фирма] представлява неприемлив риск за националната ни сигурност, няма смисъл да позволяваме точно това оборудване да бъде закупувано и вграждано в нашите комуникационни мрежи”, обясни Кар.

Освен Huawei и ZTE, други китайски компании, обозначени като заплахи за националната сигурност, са Hytera Communications Corporation, Hangzhou Hikvision Digital Technology Company и Dahua Technology Company.

В края на миналия месец FCC също така отмени правата на China Telecom да работи в САЩ. Телеком гигантът трябва да се изтегли от пазара и да прекрати предлагането на своите услуги до Коледа.

„China Telecom Americas, американското дъщерно дружество на китайското държавно предприятие, е обект на използване, влияние и контрол от страна на китайското правителство и е много вероятно да бъде принудено да се съобразява с исканията на китайското правителство”, обявиха от FCC.

Коментари по темата: „САЩ затягат санкциите срещу Huawei и ZTE”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Прави сте. Байдън е някакъв… И не е нормално всички да използват на Майкрософт продуктите. Трябва веднага да преминем на китайски софтурни ОС и офис пакети. Давайте предложения кои да са те.

  2. Anonymous

    Ще има ли контра удар затягане на продукти и услуги от САЩ за останалия свят? Не е нормално всички банки по света да ползувата единствено и само MS Windows, MS Office.

  3. Ббб

    Това американците са пълни идиоти. С начело с дядо Байдан.

  4. Симо

    ZTE компонентите им са супер качествени…щатите изостават и няма да си върнат лидерството

Коментар