Преувеличен ли е шумът около 5G мрежите

5G покритието нараства, но все още е далеч от условията за масовост
(снимка: CC0 Public Domain)

Всички чакаха 5G мрежите, после се уплашиха и започнаха да палят кулите, а сега изглежда настъпи затишие по темата, освен, че производителите на телефони се стремят да включат „5G” в имената на устройствата си, за да покажат, че са в челните редици на прогреса.

Британската изследователска фирма Omdia сподели миналата седмица резултати от последното си 5G изследване на събитие, организирано от един от най-големите оператори в Европа – Orange. Накратко, 5G се разраства доста бързо, но тези мрежи все още далеч не са широко разпространени.

5G все още не е масово явление

Проучването използва фразата „златна среда”. Този термин се отнася до точката на баланс между търсене и предлагане, при която 5G ще започне да печели надпреварата. Според констатациите на Omdia, тази точка все още е далеч. Само 14% от съществуващите в момента 5G мрежи са достигнали това оптимално ниво, което представлява общо 10% проникване сред абонатите.

До 30 юни около 150 оператора по света бяха пуснали свои локални 5G мрежи – като част от тяхната зона на покритие. Само 21 от тези 150 оператора успяха да достигнат нивото, при което поне 10% от техните абонати имат редовен достъп до 5G. Така че 5G покритието нараства, но все още е далеч от условията за масовост на технологията.

Къде има най-много потребители на 5G?

Южна Корея е лидер в проникването на 5G. Броят на потребителите в Китай също нараства стабилно, като се увеличи с 4,7% през първото тримесечие на 2021 г. и с 3,7% през второто. Общо 318 милиона души са получили достъп до новите мрежи. Ако тенденцията не се промени, Omdia прогнозира, че още 24 пазара ще постигнат 10% проникване на 5G до края на 2021 г.

В момента степента на проникване на 5G е най-висока в Китай, Южна Корея, Япония и САЩ, като 82% от абонатите са в Азия. От азиатските потребители 87% са в Китай. Малко, но растящо проникване на 5G извън тези пазари може да се види във Финландия и Ирландия, които са надхвърлили общо 5%.

5G все още е в начален стадий и тепърва ще видим пълния му потенциал от технологична и търговска гледна точка. Както при старта на 4G мрежите, внедряването на 5G се основава предимно на предлагането, което означава, че за търсенето на 5G услуги трябва да се грижи индустрията.

Операторите в Китай и Южна Корея показаха как се предлагат на пазара новите мрежи, за да накарат потребителите да ги използват, коментира Omdia.

Как ще се развива 5G

Omdia прогнозира, че 37 допълнителни пазара ще постигнат 10% проникване на 5G през 2022 г., а до 2026 г. ще има повече от 100 такива пазара. Но има страни, в които развитието на мрежите от пето поколение няма да бъде толкова бързо. Това се отнася преди всичко за развиващите се страни, където населението няма толкова много телефони с поддръжка на 5G или ако си купят такъв телефон, потребителите не могат да платят много за комуникация.

В началото използването на 5G ще бъде скъпо. Някои оператори поемат разхода и не вдигат цената за потребителя. Докато други, напротив, прехвърлят плащането за новите мрежи към абонатите. Следователно в много отношения в началото 5G мрежи ще се използват от ентусиастите.

Тази пазарна ситуация ще продължи няколко години и след това 5G ще стане нещо обичайно. Но все още е рано да се каже, че мрежите от пето поколение са станали наистина широко разпространени.

Коментари по темата: „Преувеличен ли е шумът около 5G мрежите”

добавете коментар...

  1. Иво

    И всичко това в едно изречение! Това явно е от високата скорост на връзката. Точките са изостанали някаде из мрежата.

  2. Иво

    И всичко това в едно изречение! Това явно е от високата скопост на връзкага. Точките са изостанали някаде из прежата.

  3. Стилиян

    5G е най-безмисленото нещо измисляно в последните години нека го има за тесни специалисти ама масово няма никакъв смисъл

  4. ха

    Забравих да спомена, че говоря за 5G честотите, а не за 5G като технология на организация. Има 5G и при по-малки скорости.

    Но защо никой от привържениците на 5G не си зададе естествения въпрос – защо никой не пищя при въвеждането на 4G честотите, за разлика от сега? Да някои идиоти може да са го правили, но не беше никак масово явление.

  5. ха

    Huiubol от това което сме чели в научна и ненаучна литература излиза, че вредите от 5G са бавни и постепенни, така че продължавай да го ползваш, а природата и естественият отбор си знае работата.

    Единственото научно изказване, което се насажда че било в подкрепа на 5G е, че до момента за изминалите 1-2 години учените не са засекли директни доказателства за увреждане. Това което не се казва обаче е, че очакваните бавни и постепенни увреждания и без друго не се очаква да се случат за толкова кратък период от време.

  6. Huiubol

    Здравейте аз съм пт гората който ползват 5G и мога смело да потвърдя че има огромна разлика между 3G 4G и 5G обяснявам 3G със скорост на интернета около 20MBs 4G e около 100 – 300 MBs в най краен случай а 5G е от 500 – 1600 MBs не ми разправяйте как никой не го полза защото се търси аз лично ползвам 5G вече 6 месеца и така като се гледам не съм се роботизиран или там заразил с някакви глупости седнете и вземете да прочетете преди да пишете някаде и да се излагате

    Пожелавам ви лек и приятен ден

  7. :o)

    Търсенето на 5G е нулево. Незнам каква функционалност ще създадат , че да е необходимо за някой. Единствения начин е да изключат 4G и 3G мрежите и тогава да изчисляват в проценти, колко много хора ползват 5G 🙂

  8. 5678

    5g + grafenov oxid ot bockane = sigurno i bez strani4ni efekti

Коментар