Обвиниха социалните мрежи за насилието

Политикът от щата Калифорния Педро Нава публикува “необвързваща резолюция”, която ще изисква от социалните мрежи да свалят моментално всяко видео съдържание, което съдържа насилие. Как обаче сайтовете биха могли автоматично да узнават кое съдържание е неподходящо или насилническо (или какво се разбира под “приемливо”) не се уточнява.

Резолюцията ще иска от губернатора на Калифорния Арнолд Шварценегер да създаде работна група, “насочена срещу разпространението на насилието в Интернет”. Дали това ще включва “насилието”, което може да се открие във филмите на Шварценегер, много от които са достъпни онлайн, не е ясно.

Цялата идея звучи като лов на вещици, основан на погрешното схващане, че гледането на клипче с насилие би подбудило и зрителя към насилие, а всъщност скорошно проучване доказва точно обратното, писа techdirt.com. Данните от проучване на Slate сочат, че онлайн порното намалява изнасилванията, а филмите с насилие ограничават проявите на жестокост.

Сайтове като YouTube и MySpace в момента имат системи, чрез които потребителите могат да подават сигнали или да алармират администраторите за видео, съдържащо насилническо, вредоносно или недоброжелателно съдържание. YouTube моли потребителите да посочат възрастта си, преди да разглеждат вероятно “неподходящо” съдържание, а потребителите на MySpace трябва да са навършили поне 14 години, за да се регистрират на сайта.

Според представители на MySpace, всяко видео и снимка, публикувани на сайта – съдържание, което надхвърля 10 млн. бройки всеки ден, се преглеждат и проверяват за съвместимост с условията за използване на сайта.

Въпреки тези предпазни мерки, Педро Нава смята, че са необходими подобрения. Миналата седмица политикът обиколи офисите на YouTube в Сан Бруно, където се срещна с отдела, който отговаря за проследяването на съдържанието, посочено от потребителите като неподходящо.

“Специалистите от YouTube се проявиха като открити, искрени и готови да помогнат хора”, каза Нава. “Важно е индустрията да разбере, че законодателите искат да работят с нея, за да постигнат разбирателство относно мерките за подобряване на системата”.

YouTube и MySpace натрупаха отрицателна публичност от твърденията на критици, че са осигурили лесна платформа, чрез която всеки може да публикува всичко – от музикално видео, направено у дома, до аматьорски филми.

Коментар