Индустрията иска единен 4G стандарт

Двете конкурентни безжични 4G системи, WiMax и LTE (Long Term Evolution), трябва да бъдат обединени, е мнението на процесорния гигант Intel. Най-големият производител на чипове в света е и най-заклетият поддръжник на стандарта WiMax, който предлага високоскоростни безжични връзки с голям обхват, предназначени за мобилни мрежи.
Според Intel, двете системи за безжични мобилни комуникации би трябвало да бъдат хармонизирани. Много вероятно е думите на компанията да бъдат приветствани радушно от мобилната индустрия, която се страхува от удара, който бъдещата конкуренция между двата стандарта може да нанесе на пазара. По-рано през тази година от оператора Vodafone казаха, че вярват във възможността двата стандарта да бъдат обединени в едно, припомня BBC.
LTE е изключително популярна технология сред производителите на хендсети и мобилните оператори, тъй като те гледат на нея като на еволюция на съществуващите 3G мобилни мрежи. Обратно на LTE, WiMax спечели одобрението и подкрепата на компютърната индустрия, тъй като основата на технологията се базира на wi-fi.
Трябва да се отбележи обаче, че макар и конкуриращи се, стандартите имат поддръжници и в двата лагера. Така например, в момента гигантът Vodafone изпробва технологията WiMax в Гърция и Малта, докато в същото време филиалът на компанията в САЩ – Verizon- изпробва LTE.
И двете системи са изцяло безжични, като предлагат оптимална широколентова производителност в клетъчна мрежа с размер между три и пет километра. Освен това, очаква се LTE да предлага по-високи скорости в сравнение с WiMax, достигайки 100 Mbps за сваляне на съдържание от мрежата и до 50 Mbps за качване на такова.
По думите на Intel, двата технологични стандарта си приличат изключително много – на около 80%. Единствената разлика между тях, според процесорния производител, е тази, че WiMax се намира с няколко години по-напред от LTE.
От Motorola вече съобщиха, че 85% от разработките по WiMax ще бъдат използвани наново в проектите на компанията, свързани с LTE.
Стандартите трябва да бъдат обединени, за да не се объркат потребителите при наличие на две 4G технологии на пазара, смята Intel. Компанията ще действа активно за хармонизация между двата стандарта.
Технически е напълно възможно чипсетът за покритие на wi-fi и WiMax, който Intel ще представи по-късно през годината, да бъде използван и за LTE, посочват от процесорния гигант.
Хармонизацията, за която Intel призовава, е похвална цел, коментират от компанията за проучвания CCS Insight. Би била недопустима ситуацията, при която в различни части на света се използват различни технологии, смятат анализаторите.
Широколентовите мрежи с широк обхват са изключително важни, като според проучванията, в момента съществува неутолим апетит за скоростите, които те биха предложили на пазара.
Технологията LTE се очаква да достигне до масово потребление чак през 2012 година, докато първите WiMax мрежи вече бяха пуснати в експлоатация. До края на тази година около 10 милиона души вече ще използват WiMax, като след две години това число може да скочи на стотици милиони потребители, прогнозира изпълнителният директор на Intel Пол Отелини.

по темата: „Индустрията иска единен 4G стандарт”

добавете коментар...

  1. Валери

    Най правилното решение е, да се обединят двете технологии в един чип и да се създаде единен стандарт в нашия свят. Това се отнася и за всички видове производства на икономиката. Така по този начин ще се спестят милиарди а най важното е, че ще има ред на пазара а не анархия както е сега. Преди всичко трябва да се мисли за ресурса на земята а не да се пилее както е сега. Мислете за следващите поколения а не само за моментната печалба. Да се създават технологии, които имат 100% рециклиране и само те да се внедряват. Това е бъдещето!

Коментар