Австралия прие закона, който я скара с Facebook

Ситуацията с медийния закон и Facebook в Австралия се следи отблизо по целия свят
(снимка: CC0 Public Domain)

Австралийският парламент прие нов закон, предназначен да принуди Google и Facebook да плащат на медийните компании за съдържанието, използвано в техните платформи. Очаква се ходът да даде старт на серия от подобни промени в редица други страни.

Австралия ще бъде първата държава, в която правителствен арбитър ще решава цената, която трябва да се плаща от технологичните гиганти на медиите, ако търговските преговори с местните информационни бюра се провалят.

Все пак законът не е толкова строг, колкото първоначално беше планирано, след като Facebook блокира за известно време всички новини за австралийските потребители, коментира новината Ройтерс.

Част от последвалите изменения на законопроекта включваха възможността правителството да преценява дали да не освободи Facebook или Google от арбитражния процес, ако докажат, че имат „значителен принос” за австралийската новинарска индустрия.

Някои законодатели и издатели предупредиха, че това може несправедливо да остави по-малки медийни компании „в забвение”. Правителството и Facebook обаче заявиха, че преработеният текст на закона „е победа”.

Ситуацията в Австралия се следи отблизо по целия свят, тъй като и други страни обмислят подобни стъпки за регулиране на взаимоотношенията между местните медии и доминиращите технологични платформи.

Ревизираният закон ще бъде преразгледан в рамките на една година след влизането му в сила. Начална дата обаче не е посочена.

Коментар