Седем причини Android смартфонът да не се зарежда

Потребителите на смартфони често се сблъскат със ситуация, когато устройството не се зарежда
(снимка: CC0 Public Domain)

Може да бъде стресиращо, когато телефонът ви „умре”, но още по-стресиращо е, когато го включите и установите, че не може да се зареди. Все пак има няколко лесни начина да се провери и отстрани този проблем.

Когато Android смартфонът не се зарежда, това може да се дължи на различни причини – външен проблем като лош контакт или износен кабел за зареждане или вътрешен проблем, например със софтуера. Съответно, ще трябва да изпробвате няколко различни метода за отстраняване на неизправности, докато проблемът бъде решен.

Ето седем начина за диагностика, изброени от Business Insider, които можете да приложите сами:

Опитайте различен контакт

Преди да предположите, че нещо не е наред с вашето устройство, уверете се, че проблемът не е в контакта, в който е включен Android смартфонът. Може да е изключен или прекъснат.

Проверете кабела за зареждане

Кабелите на зарядното устройство търпят много въздействия – те се навиват, развиват, огъват, изтъркват, блъскат се в торби и джобове. За тях е лесно да се износят с времето и в крайна сметка да се повредят напълно. Проверете кабела за зареждане, като гледате за някакво изтъркване или повреда. Освен това погледнете двата края, за да се уверите, че нищо не е залепнало по тях. Ако има някакъв проблем, опитайте с друг кабел.

Тествайте адаптера

Ако няма нищо лошо в кабела, проблемът може да е в зарядното устройство. Погледнете адаптера и се уверете, че кабелът напълно  напълно включен в порта. Ако проблемът не е в това, инспектирате адаптера, за да се уверите, че нищо не е заседнало вътре и че нито едно парче не е огънато. Ако не откриете нищо нередно в него, тествайте зареждане с друг адаптер, или ако нямате резервен, включете кабела в компютъра си. Ако телефонът ви започне да се зарежда, тогава адаптерът е виновен.

Проверете порта за зареждане

Телефоните са навсякъде с нас и са обект на голямо износване, включително от малки неща като прах и трохи. Затова погледнете порта за зареждане на телефона и се уверете, че нито един от тях не е замърсен. Ако има замърсявания, можете да ги почистите с помощта на сгъстен въздух. Трябва също така да се уверите, че самият порт е правилно подравнен. Ако не е, можете да опитате да го поправите с предпазен щифт, но силно се препоръчва вместо това да го занесете в сервизен център, за да го поправи професионалист.

Опитайте да рестартирате телефона си

Проблемът може да не е нещо сериозно, а просто незначителна грешка, която да се поправи с бързо рестартиране. Възможно е също да използвате приложения или игри във фонов режим, които изтощават батерията по-бързо, отколкото става зареждането на смартфона. Просто рестартиране трябва да реши този проблем. За да рестартирате своя Android смартфон, задръжте бутона за включване/изключване, докато се появи менюто. След това изберете „Рестартиране”, за да рестатирате автоматично устройството си.

Опитайте да възстановите софтуера

Ако току-що сте актуализирали софтуера си и имате по-стар телефон, той може да не е зареден достатъчно, че да работи. Просто новата операционна система изяжда толкова много батерията на телефона, че тя не може да се зареди толкова бързо, че да поддържа работата на устройството. Възможно е също така грешка в новия софтуер да е причинила проблема. Така или иначе, решението е да върнете актуализацията на софтуера, да рестартирате телефона си и след това да видите дали зарядното устройство работи. Ако това се случи, може да се наложи да изчакате, докато излезе корекция на актуализацията, или да запазите старата операционна система, докато можете да получите обновяването.

Сменете батерията

Ако преминете през всички стъпки дотук и изглежда, че никоя от тях не отстранява проблема, най-вероятно батерията ви е достигнала края на живота си. В този случай вероятно сте забелязали, че телефонът ви трябва да се зарежда все по-често. За щастие, това не е толкова голям проблем. Можете лесно да поръчате нова батерия, да замените старата и телефонът ви да се зарежда добре.

Коментар