Грешките, които износват батерията на смартфона

Макар че имат години опит в употребата на смартфони, много потребители все още не знаят как да зареждат правилно батерията на устройството, в резултат на което тя се износва преждевременно.

Придържането към няколко експертни препоръки, които се свеждат до спазване на прости правила и избягване на широко разпространени грешки, осигурява желания по-дълъг живот на батерията. Ето обобщено кои са те:

• Мнозина потребители смятат, че след покупката на смартфон, трябва няколко пъти да разредят напълно батерията до 0% и да я заредят до 100%, минимум по 12 часа. Това обаче не е необходимо, тъй като единствено ще навреди на батерията.

• Всъщност, литиево-йонните батерии не трябва да се разреждат напълно. Най-правилно е батерията да се зарежда тогава, когато в нея са останали около 30%, и освен това е препоръчително да не се зарежда до 100%.

• Също така е вредно смартфонът да остава цяла нощ включен към електрическия контакт. Това е една от най-често срещаните грешки при зареждане на смартфоните.

• Специално внимание заслужава и зарядното устройство. Неоригиналните и евтини зарядни развалят батерията по-бързо и дори в някои случаи може да предизвикат възпламеняване и пожар.

• Важно е също така разположението на смартфона по време на зареждане. В частност, устройството не трябва да се оставя на слънце или близо до източник на топлина, както и на места с отрицателни температури.

Спазването на тези прости правила ще осигури по-дълъг живот на батерията, респ. по-продължително използване на смартфона, тъй като много от съвременните устройства идват с т.нар. „несменяеми батерии“ (те могат все пак да се заменят, но това е по-сложно и неизгодно).

Коментари по темата: „Грешките, които износват батерията на смартфона”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    “КУПУВАЙТЕ СИ ЧИТАВА МАРКА СКЪП ТЕЛЕФОН”
    Карам 3 – та година с остарял(модел от 5 години) китайски телефон на ксиаоми, които тогава никой не ги беше чувал. Батерията е като нова. Иползвам го за фитнес тракер(джипиеса) основно и за речник. Зареждам го както ми падне и когато ми падне. Ако го ползвам само като телефон все още държи към седмица. Понеже го ползвам по време на споорт е много изстрадал – падал е много пъти. Леко му е напукано едното ръбче. Единствено след последния фирмен ъпдейт много взе да бави ако имам вклчено уай – фгай, блутут и джипиес едновременно. Ако го държа в раницата като съм на бегача и външната темпратура е над 30 прегрява, но раницата е черна и за това. Тогава бави дори и да видя колко е часа ;))
    Та толкова за скъпите и евтини марки. Същите проблеми ги имах навремето и със самсунг, и ХП, и с няколко пак “читави” марки.

  2. User

    Горе долу и аз това правя, без да съм чел препоръки. То е като колата – не чакаш да останеш без бензин и рядко пълниш догоре 🙂

  3. Аман

    Афторееейй, що пишеш за батерии от преди 20 годин уе врат???

  4. :о)

    По принцип за производителя не е нормално да си ползвате телефона повече от 1-2 години.
    Той иска да си КУПИТЕ НОВ.
    Така че не му харесва да работят толкова дълго.
    Горепосочените правила са безмислени, никой няма да седи да чака да се зареди телефона за да го изключи…нито ще си сложи аларма като падне на 30% да търчи да го включва.
    Това е смешно.
    Моят съвет е :
    КУПУВАЙТЕ СИ ЧИТАВА МАРКА СКЪП ТЕЛЕФОН и ще си работи…другото са глупости.

  5. Max

    Имах един бюджетен Lenovo A680 и три години го използвах без да спазвам горепосочените правила.Батерията си работеше до последният ден като нова преди да си взема друг телефон.

  6. LUDAKA

    Литиевите батери в съвремените телефони на 0% като паднат волтажа е над 3.6 волта нормално. Имам литиеви батери който като им махна чипа за контрол на входящата и изходящата енергия могат да дропнат до около 3 волта докато спрът да захранват тествал съм ги със фенери това е вредно за батерите но издържат повече. Повечето съвременни батери в телефоните са със максимален волтаж 4,35-4,4 волта но не се зареждат над 4,25 волта. Така че няма нужда да се спазват изискванята да не се разрежда под 20% и зарежда над 80%. За самото оставяне на пълно заредена батерия колко вреди и на какъв принцип са не знам но да речем че на час ти пада със 1% до 99% и дърпа пак до 100% при всички дни от месеца ако е оставян ноща в зареждане за 1 месец няма да е над 200 часа дефакто това са ти два пълни цикъла на зареждане и разреждане. Ако реално не вреди и само намаля циклите за 24 цикъла на година е нищо. Няколко телефона съм ги зареждал всеки ден ноща по 8-10 часа в продължение на 2 години и не са се пребали батерите. При по старите телефони се забелязва попребване на батерите след 3-4-тата година.

  7. Кръстю Кръстев

    Подобни статии не само ФАКтологично не са верни, а целят да скапят по-лесно техниката ви. Имате книжки, четете! Никога не съм имал проблем с батериите!

  8. Paxnas

    Животът е кратък , така че зареждайте както ви падне.

  9. ...

    Когато батерията се зареди, а телефонът е включен в зарядното – за да функционира, той черпи ток директно от мрежата, без това да минава през батерията. Тя не се черпи и дозарежда на порции – стои си заредена, и нейният заряд започва да се черпи, когато телефонът се изключи от зарядното. Така, че не е вредно телефонът да стои в зарядното цяла нощ и след пълно зареждане.

  10. Иван

    Този тип батерии съм чувал, че са направени така, че след като станат 100%, да не продължават да консумират ток. Тук обаче идва момента, че зареждането спира, а консумацията не, тоест светещия дисплей, пуснатия уи-фи и т.н консумират. И така, когато падне на 99%, зарядното пак се “включва”, и завърта един цикъл. Поне аз така си го обяснявам.

  11. Борко

    1. Следвайте винаги инструкциите.
    2. Последните години хардуера и софтуера са развити достатъчно, че да имат “умни” защити.
    3. Ако имате конкретен вълнуващ ви въпрос – обърнете се към официалния производител или оторизирания гаранционен сервиз.

    А към автора на статията – благодаря за съветите, но аз лично бих им обърнал внимание, ако поне са технически аргументирани и е даден източника им.

  12. LYUBOMIR POPOV

    Гн Иванов е прав.
    0% и 100% батерия са работните , а не реалните стойности. Също така регулатора изключва зареждането като стане 100 и после си цъка от време на време да потдържа. Всъщност ей тоя момент на потдържането не знам как точно се случва и дали вече ей тия мънички дозареждания не вредят.

  13. Nokia 6.1

    В книжката на моя смарт пишеше винаги да зареждам до 100%. Може да искат да се прецака?

  14. Eye

    Производителите са алчни идиоти. Естествено, че могат да сложат и хардуерно и софтуерно ограничение. Но най-вероятно не са го направили…

  15. Me2

    Абе пишат без да са наясно,но дават акъл..:)

  16. Димитър Иванов

    Съветите са правилни, но за тези 2 препоръки:


    и освен това е препоръчително да не се зарежда до 100%.

    • Също така е вредно смартфонът да остава цяла нощ включен към електрическия контакт. Това е една от най-често срещаните грешки при зареждане на смартфоните.

    ..предполагам, че производителите хардуерно са се погрижили да предпазят телефоните да не се зареждат реално до 100%, въпреки че на екрана се изписва 100%. Предполагам също, че зарядното не подава постоянно ток към телефона щом достигне до 100% даже да седи цяла нощ включен.

    Ако някой знае повече по въпроса ще е полезно да сподели.

Коментар