Microsoft предлага регулация на лицевото разпознаване

Microsoft призова за държавно регулиране на технологиите за разпознаване на лица и приемане на закони в тази област, които гарантират приемливото им за обществото използване, предаде Ройтерс.

„Смятаме, че Конгресът трябва да създаде двупартийна експертна комисия за оценка на най-добрия начин за регулиране на използването на технологии за разпознаване на лица в САЩ“, заяви президентът на Microsoft Брад Смит в блога си.

По-рано тази година защитници на гражданските свободи в САЩ настояха онлайн магазинът Amazon да прекрати предлагането на услуга за разпознаване на лица на държавни служби, тъй като софтуерът може да се използва несправедливо спрямо имигранти и цветнокожи.

Брад Смит отбелязва, че Microsoft цени призивите към технологичните компании, но според него е по-разумно контролът над технологията да бъде възложен на правителството.

„Технологията за разпознаване на лица подвига въпроси, които лежат в основата на фундаменталните права на човека, като конфиденциалност и свобода на изразяване“, казва Брад Смит.

Коментар