Android с най-много открити уязвимости през 2019

414 уязвимости са открили специалистите по сигурност в Android през 2019 г.
(снимка: CC0 Public Domain)

Android се счита за сравнително безопасна операционна система, но поради нейния отворен характер, специалистите твърде често откриват в мобилната платформа уязвимости с различна степен на критичност, сочи експертен доклад.

Именно Android е платформата с най-много уязвимости, според изследване за 2019 г., публикувано от TheBestVPN. Докладът съдържа данни за броя на идентифицираните уязвимости в различни софтуерни платформи, вкл. Windows, Linux, Android и др.

Според резултатите за миналата година, Android е начело в класацията с открити 414 уязвимости. В последните години обаче броят на откритите уязвимости в Android намалява – през 2017 и 2018 г. изследователите са регистрирали съответно 843 и 525 уязвимости в платформата.

Общо, откакто съществува Android, в нея са идентифицирани 2563 уязвимости. Начело по този показател обаче е Debian Linux с открити 3067 уязвимости, а на трето място е Linux ядрото с 23457.

За появата на толкова много уязвимости в Android не са виновни толкова разработчиците на системата, колкото външните производители на хардуер и софтуер. Google разглежда като пристрастна оценката за сигурността на софтуерната платформа въз основа на броя на идентифицираните уязвимости.

„Ние се стремим към прозрачност и публикуваме месечни отчети за проблемите със сигурността на Android, които са коригирани. Не сме съгласни, че броят на уязвимите места, фиксирани в операционната система, е показател за сигурността на платформата. Всъщност, това е резултат от отвореността на екосистемата Android”, коментират от Google пред Fast Company.

Коментари по темата: „Android с най-много открити уязвимости през 2019”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Ne moje da mi se zaredi telefona

Коментар