Hyperloop мина успешно първия си тест с пътници

Капсулата от второ поколение на Virgin Hyperloop премина успешно изпитания с екипаж
(снимка: Sarah Lawson / Virgin Hyperloop)

Компанията Virgin Hyperloop направи огромна крачка към реализацията на идеята за пътуване във вакуумни тръби. В неделя вечерта екипаж от двама души пропътува 500-метровата тръба в съоръжението DevLoop в Невада. Това е значимо постижение в развитието на технологията.

Съоснователят на компанията Джош Гигел и ръководителят на отдела за пътнически превози Сара Лучиан бяха на борда на Hyperloop за първи път. Участието на Гигел като ръководител на проекта е очевиден избор, за да покаже колко уверен се чувства той по отношение на проекта, докато Лусиан доброволно се качи на другото място в капсулата.

Компанията казва, че и двамата са били подложени на обстойни тестове и обучение, за да се уверят, че са здрави и подготвени за пътуването. В разговор с Engadget преди теста, представители на Virgin Hyperloop споделят, че са поставили сериозен фокус върху безопасността, като се има предвид нивото на внимание, което пътуването вероятно ще предизвика.

И двамата са преминали през тръбата, показани са им различните изходни точки и процедури, за да се гарантира, че ако нещата се провалят, те могат да излязат от капсулата. По време на теста двойката е била в постоянен контакт с контролното бюро на компанията.

Екипажът е пътувал в чисто нова, второ поколение Hyperloop капсула Pegasus Pod с кодово име XP-2, проектирана за удобно настаняване и поддръжка на двама пътници. И двете седалки имат силни петточкови колани, използвани в състезателните автомобили и призвани да обезпечат допълнителна сигурност по време на теста.

Джош Гигел и Сара Лучиан пропътуваха 500 метра във вакуумна тръба
(снимка: Sarah Lawson / Virgin Hyperloop)

Капсулата е проектирана да отразява истинско пътуване с Hyperloop по възможно най-много начини. За да се поддържа комфортно изживяване при ускорение и спиране, скоростта на капсулата в теста е била ограничена до 107 мили в час. Това е по-малко от половината от максималната скорост в тръбата, която достигна 240 мили в час по време на тестовете в края на 2017 г.

Ограничението се налага заради дължината на тръбата: 500 метра не са достатъчни за достигане на обещаните от компанията скорости. По-големи скорости вероятно ще бъдат демонстрирани, когато бъде построено второто съоръжение Hyperloop в Западна Вирджиния.

Представител на Virgin Hyperloop казва за теста, че „това е нашето кацане на Луната”. Демонстрацията, че капсулата е безопасна за ползване от хора, е голям крайъгълен камък в развитието на проекта и може да насърчи повече инвеститори да се включат, за да помогнат за финансиране на следващия етап.

Коментар