Британци строят електроцентрала с течен въздух

Изобретатели от цял свят експериментират постоянно с нови начини за съхранение на енергия
(снимка: CC0 Public Domain)

Британски специалисти изграждат първата в света инсталация, която ще съхранява енергия под формата на силно сгъстен въздух. Централата с мощност 50 MW ще бъде разположена близо до Манчестър.

Според авторите на проекта, станцията ще „събира” излишното електричество от вятърни електроцентрали, генерирано през нощта, за да компресира въздух при температура от -196°С, при която той става течност. По време на пикови нужди сгъстеният въздух в станцията ще се нагрява и, разширявайки се, ще задвижва турбина за производство на електроенергия, която може да бъде подадена обратно в мрежата.

Изобретателят Питър Диърман твърди, че в момента системата работи с ефективност от 60-70%. Този метод на съхранение се представя по-зле от батериите, но предимството е ниската цена на резервоарите, така че може лесно да се мащабира.

„Много е вълнуващо”, казва самоукият изобретател пред BBC News. „Нуждаем се от много различни форми на съхранение на енергия и съм уверен, че течният въздух ще бъде един от тях”. „Батериите наистина са чудесни за краткосрочно съхранение. Но те са твърде скъпи за дългосрочно съхранение на енергия”, допълва Диърмън.

Освен това, за разлика от батериите, съхранението на течен въздух не създава търсене на полезни изкопаеми, които могат да станат все по-оскъдни, тъй като светът се придвижва към енергийни системи, базирани на променлива електроенергия от възобновяеми източници.

Очаква се съоръжението да съхранява достатъчно електричество за захранване на около 50 000 домове. Британското правителство се надява на успех на проекта, защото по-рано властите предоставиха на Питър Диърман 10 милиона паунда.

Диърман разработваше кола на принципа на течен водород, когато видя потенциала за прилагане на технологията в съхранението на електричество. Сега той е пасивен акционер в Highview, една от фирмите, изграждащи централата от 50 MW.

Коментари по темата: „Британци строят електроцентрала с течен въздух”

добавете коментар...

  1. ха

    Индийците правиха кола, която се движи със сгъстен въздух. Нещо не съм чувал да се е получил успешно проекта им.

Коментар