Темповете на 5G изпреварват два пъти 4G

5G мрежите се развиват с двойно по-бързи темпове от 4G поколението, подчерта Стив Моленкопф
(снимка: Qualcomm)

Безжичната комуникация се превърна в отлична технология за свързване и комерсиализацията на 5G се ускорява според очакванията, заяви главният изпълнителен директор на Qualcomm Стив Моленкопф на форум в Тиани с участието още на Huawei, ZTE, MediaTek, Samsung и Xiaomi.

Моленкопф вярва, че до 2022 г. доставките на 5G смартфони ще достигнат 750 милиона бройки, а към 2023 г. броят на глобалните 5G връзки ще надхвърли 1 милиард. Това означава, че 5G ще навлезе с две години по-бързо от 4G.

През 2025 г. броят на глобалните 5G връзки се очаква да достигне близо 3 милиарда, а 5G трафикът да заеме 45% от световния трафик на данни в мобилните мрежи, прогнозира шефът на Qualcomm.

Развитието на 5G мрежите е масово. Въпреки изблика на конспиративни теории за новата технология, които малко забавиха процеса, развитието продължава да бъде масово, отбелязва Gizchina.

Наскоро Qualcomm обяви серия от инфраструктурни 5G платформи за широк спектър от сценарии на внедряване – от макро-базови станции, които поддържат масивна MIMO, до компактни малки базови станции. С този ход американската компания ускорява клетъчната екосистема за виртуализация и трансформацията за оперативната съвместимост на мрежите за радиодостъп (RAN).

Новата инфраструктурна серия на Qualcomm включва:

  • радиочестотна платформа
  • платформа за разпределени единици
  • разпределена платформа за радио модули

Това е първата партида от решения на Qualcomm, която позволява на мобилните оператори да внедрят ново поколение отворени конвергентни виртуални мрежи RAN (vRAN). Освен това тези решения са предназначени да помогнат на производителите на комуникационно оборудване да трансформират публичните мрежи и безжичните корпоративни частни мрежи в иновативни платформи, които реализират пълния потенциал на 5G.

5G RAN платформата осигурява напълно мащабируема и изключително гъвкава архитектура за разполагане на макро-базови станции и малки базови станции. Тя поддържа всички опции за разделяне на 5G функциите между разпределени единици (DU) и радио единици (RU).

Инженерни образци на платформата 5G RAN трябва да бъдат налични през първата половина на 2022 година. Това ще бъде силна добавка на Qualcomm към 5G RAN платформите за малки базови станции.

Коментар