Qualcomm разкри нов чип за 5G смартфони

Разработчикът на чипове Qualcomm обяви ново поколение процесори за мобилни телефони, готови да захранват 5G смартфоните, които ще се появят на пазара през следващата година.

Основната характеристика на чипа Snapdragon 855, обявен на конференция в Хавай, е така нареченият „модем за телефони“, който ще ги свързва с 5G безжичните мрежи за данни при скорости от 50 до 100 пъти по-високи от тези при настоящите 4G мрежи.

Qualcomm заяви, че Snapdragon 855 ще е в сърцето на 5G смартфоните на Samsung, които се очаква да се появят в началото на идната година в САЩ в партньорство между Verizon Communications и Samsung.

Чипът ще позволи на устройствата и известно „компютърно зрение“, за да могат да разпознават предмети и лица. Освен това ще поддържа нов сензор за пръстови отпечатъци на Qualcomm, който може да чете биометричните данни на потребителя през стъкления екран на смартфона.

Очаква се в идните няколко месеца все повече производители на смартфони да обявят свои 5G модели, след като Samsung даде категорична заявка в този сегмент. Междувременно операторите на мобилни мрежи ускоряват плановете си за изграждане на телекомуникационни мрежи от пето поколение.

Коментар