10% от данните в света ще имат свръхкритично значение

Общият обем на данните в света ще достигне 33 зетабайта към края на 2018 г., прогнозира анализаторската компания IDC. В недалечна перспектива – към 2025 г. – обемът ще нарасне до 175 зетабайта, или с 9% повече отколкото се очакваше.

Средногодишният темп на растеж на данните в глобален мащаб ще бъде 61% за разглеждания период. Прогнозата включва данните, съхранявани в центрове за данни, компютри, смартфони, IoT устройства, в инфраструктурата на мобилните мрежи и др.

Ако поместим 175 зетабайта на дискове BluRay един върху друг, ще получим купчина с височина, която е 23 пъти по-голяма от разстоянието до Луната, отбелязва IDC. Дори при използване на най-големия твърд диск към момента, ще са необходими 12,5 млрд. устройства за съхранение на подобен обем данни.

Очаква се също така в близките седем години производителите на сторидж устройства да доставят на пазара оборудване с общ капацитет 42 зетабайта (1 зетабайт е равен на 1 трилион гигабайта). Около 90 зетабайта ще се паднат на IoT устройствата, 49% от данните ще се поместват в публични облаци, а 30% ще се ползват в реално време.

Според авторите на изследването, поръчано от Seagate, към 2025 г. почти 20% от всички данни в света ще играят критично важна роля в ежедневието, а около 10% от тези данни ще бъдат от свръхкритично значение за нормалното функциониране на обществото и технологиите – от медицински прибори до самоуправляеми автомобили.

В тази връзка Seagate съветва корпорациите да се съсредоточат върху събирането на по-малко, но по-ценна информация. В противен случай рискуват да се сблъскат с проблеми при обработката на заявки и невъзможност да обслужват клиентите си.

Коментари по темата: „10% от данните в света ще имат свръхкритично значение”

добавете коментар...

  1. :)

    Да си знаете, че “схвръхритично” ще е само на 10% от данните. Лошото е, че драскача на “новината” не го знае.

Коментар