Българи влизат в разработката на Hyperloop?

„Приказка и сбъдната малка мечта на един инженер" - Александър Рангелов с капсулата rLoop.

„Приказка и сбъдната малка мечта на един инженер” – Александър Рангелов с капсулата rLoop.

Български изследователски екип е на път да се включи в развойната работа по проекта за хипер-магистралата на бъдещето – Hyperloop. Международният отбор с българско участие „rLoop“ взе една от шестте топ-награди в студентското състезание „Hyperloop“. Призът, грабнат от тима, е за дизайн, механика, батерия и модулна захранваща система, съобщиха участниците.

През юни 2015 г. SpaceX на Илон Мъск обяви отворена надпревара за университети и студенти от областта на инженерните науки за проектиране и изграждане на транспортна капсула за транспортиране на хора чрез вакуумна тръба. Проектът Hyperloop предвижда изграждането на мащабна транспортна система, чрез която хората ще могат да се придвижват при скорости от порядъка на 700 км/ч. Мъск реши да насърчи хора от цял свят да участват в дръзкия проект, заради което стартира състезанието за студенти чрез SpaceX.

Разработката с българско участие е единствената, която не е свързана с конкретен университет или школа. Екипът се е събрал чрез Reddit и се състои от 140 членове от различни страни. Според Business Insider, екипът е работил виртуално и неговите членове са се виждали лице в лице само веднъж – при участието в етапа на проектиране миналия януари. Тяхната капсула, наречена rPod, използва магнитна левитация за придвижване.

Ето списък на победителите в състезанието:

  • Университет Делфт: най-добра обща оценка, награда за дизайн и конструкция;
  • Технически университет Мюнхен: награда за най-бърза транспортна капсула;
  • MIT: награда за сигурност и надеждност;
  • Университет Мериленд: награда за производителност и оперативност;
  • Университет Уисконин-Медисън: награда за иновативна капсула;
  • Екип „rLoop“ (несвързан с университет) a school): награда за иновативна капсула.

„Приказка и сбъдната малка мечта на един инженер. … Малката мечта – среща лице в лице с технологичния ми идол – Илон Мъск, неописуемо!“ написа във Facebook профила си Александър Рангелов от българския тим. „Съдиите решиха да няма 1-во, 2-ро и 3-то място за 6-те финалиста… Лично определеният от Илон отбор и награда за иновативна капсула дойде при нас“.

В състезанието участваха над 1200 кандидати от цял свят, а според някои източници – над 1700. От тях инженерите на SpaceX определиха 30, които достигат до финала. Той се състоя в края на миналата седмица, за да отличи шестима победители.

Разработката с българско участие е единствената, която не е свързана с конкретен университет или школа

Разработката с българско участие е единствената, която не е свързана с конкретен университет или школа

Поздрав за отбора на ТУ-Делфт, „защото бяха по-добрите,“ отправи Рангелов. По думите му, трите проекта-победители – тези на университетите от Делфт, Мюнхен и Масачузетс – са с бюджет от над 900 хиляди долара. Българският проект е осъществен с проект от 65 хиляди долара.

„Явно, че може и България да е е сред най-добрите в технологиите, в къщата на топ-иноватора Елън Мъск – SpaceX“, коментира Рангелов.

Предстои втората част от състезанието след 6 месеца – за най-висока скорост във вакуум, където българският екип ще участва на финала.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар