Нов удар за Intel – и Microsoft разработва Arm чипове

Преходът към нова CPU архитектура се очертава като тенденция в компютърната индустрия
(снимка: CC0 Public Domain)

След Apple, още един ключов играч в ИТ индустрията се насочва към Arm процесорите. Този път последствията за Intel може да са още по-големи – Microsoft обяви, че разработва Arm чипове.

Ако все пак има нещо успокояващо за Intel, това е, че към момента Arm усилията на Microsoft са насочени само към сървърните процесори. Но пазарът реагира мигновено и котировките на Intel се понижиха на борсата в петък.

По-рано подобно ход предприе Apple, която вече пусна първите си лаптопи със собствен Arm-базиран чип M1, който е енергийноефективна алтернатива на Intel и доста бърз, според тестовете.

Редмънд е взел решение да премине към собствен Arm процесор, за да намали зависимостта си от технологията на Intel, твърди Блумбърг. Според запознати с плановете на компанията, тя ще използва Arm процесора в центровете си за данни.

Microsoft проучва също възможността за използване на Arm чипове в своите персонални компютри Surface. Компанията участва в разработката на Arm процесор SQ1 за Surface Pro X, а вече излезе и неговият наследник SQ2 за обновената серия Pro X. Тези чипове се базират на Qualcomm 8cX и не са разработени изключително от Microsoft.

„Тъй като чиповете са основният градивен елемент за технологичния напредък, ние продължаваме да инвестираме в собствените си възможности в области като проектиране, производство и инструментариум, както и за създаване и укрепване на партньорства с широк кръг доставчици на чипове”, заяви говорителят на Microsoft Франк Покажи.

Изявлението на Microsoft беше по-скоро свързано със сървърния сегмент, където корпорацията се интересува от създаване на „персонализирани” компоненти за своята облачна инфраструктура. Преносимите компютри Surface нямат значителен дял от пазара, така че преминаването им към Arm-съвместими процесори е малко вероятно да доведе до сериозни промени в този сегмент.

Акциите на Intel обаче реагираха болезнено на новината от Редмънд, тъй като компанията все още обслужва значителна част от сървърния пазар. Котировките на Intel паднаха с 6,3% до нивото им от края на ноември.

Наблюдава се и спад в акциите на AMD, но той е под един процент, тъй като процесорите EPYC все още не са достигнали такъв дял от сървърния пазар, че да да бъдат значително засегнати от решението на Microsoft да премине към собствени чипове.

За разлика от Apple, която напълно ще се откаже от използването на процесори на Intel в своите компютри през следващите две години, Microsoft планира да продължи да използва готови процесори от „трети страни” в комбинация със своите.

Коментар