Microsoft изхвърля паролите през 2021 г.

Достъпът до услугите на Microsoft скоро ще става напълно без традиционните пароли
(снимка: CC0 Public Domain)

Microsoft отдавна смята традиционните пароли за несигурни. В последните няколко години компанията разработва алтернативни решения за достъп като Windows Hello, Microsoft Authenticator, ключове за сигурност FIDO2 и удостоверяване с длан.

В блог публикация Microsoft разказва за напредъка си по пътя към пълното премахване на традиционните пароли и обяви, че планира да ги премахне напълно за всички свои клиенти през 2021 година.

Близо 80% от всички кибератаки са насочени към разкриване на пароли и всеки месец се хакват средно по 250 корпоративни акаунта по тази причина, отбелязва Microsoft. Ето защо компанията се е насочила към решения за сигурност на достъпа без парола.

През ноември 2019 г. Microsoft разкри, че над 100 милиона потребители месечно вече влизат в услугите на компанията без пароли. През май 2020 г., точно за Световния ден на паролата, броят им превиши 150 милиона, а използването на биометрични данни за достъп до служeбни акаунти вече е два пъти по-разпространено.

„Черпим сила от решителността на нашите клиенти и възнамеряваме да направим достъпа без парола реалност за всички наши клиенти през 2021 година”, казват от Microsoft.

През настоящата година Microsoft участва в различни конференции, за да сподели визията си за бъдещето без пароли и средата Zero Trust. Компанията демонстрира предварителна версия на Azure Active Directory ключове FIDO2 в хибридни среди, както и ново решение без пароли в центъра за администриране на Microsoft 365.

2021 е годината, в която Microsoft ще направи паролите излишни за всички свои клиенти. Компанията подчерта, че отказът от пароли ще улесни много живота на потребителите в интернет.

Коментар