Четири съвета за по-дълъг живот на смартфон батерията

Ако зареждате телефона си правилно, ще удължите значително живота на батерията (източник: Motorola)

Независимо дали говорим за най-висок, среден или нисък клас смартфони, всички те са изправени пред едно основно предизвикателство – да отговорят на очакванията на потребителите за удължен живот на батерията.

Съвременните устройства могат да се похвалят с какви ли не достъпни приложения, функции, актуализации, изкуствен интелект, но истината е, че трябва да знаем какво всъщност е основното предназначение на телефоните – да ни свързват със света, а това е невъзможно без батерия. Точно затова е важно да знаете как да поддържате правилно заряда на вашето устройство. Ето няколко съвета от Motorola – пионер в индустрията на мобилните телефони.

Избягвайте зареждането на телефона си до 100%

Може би ще се изненадате, че зареждането до заветните 100% е враг на батерията, особено ако е била значително или напълно изтощена. Не допускайте изчерпване на заряда докрай. Най-добре е да го поддържате на равнище между 45% и 75%, и да зареждате често и за кратко. Както пълният, така и ниският заряд на батерията ограничават капацитета ѝ на работа и жизнения ѝ цикъл.

Спрете ненужните вибрации и известия

В много моменти позвъняването с вибрация, както и получаването на различни по важност известия, е неизбежно, особено когато е необходимо да изключите звука на смартфона си. За жалост, дори само една от тези две опции да е включена, унищожаването на батерията е в сила. Затова е препоръчително да деактивирате излишните вибрации – на клавиатурата, дублирането със звънене при входящо повикване и т.н., както и ненужните нотификации.

Яркостта на екрана съкращава заряда още в ранните часове на деня

Високата яркост на дисплея съсипва батерията с бавни, но сигурни темпове. Независимо дали е настроена автоматично или ръчно, но в случай че е на максимум, яркостта на екрана тормози едновременно литиево-йонните батерии и зрението ви. За предпочитане е да я настроите ръчно на подходящ за вас процент и да ползвате режимите за защита на очите през нощта, за да можете да се наслаждавате възможно най-дълго на работата на смартфона си. Устройствата на пазара предлагат достатъчно решения в тази посока. Motorola са нарекли своето “Нощен екран” – функция, която автоматично регулира количеството синя светлина в късните часове, за да предотврати излишното напрежение върху очите.

Изключете всичко, което така или иначе не използвате

В забързаното ежедневие всеки от нас често си спестява излишни движения и директно преминава към бутона за заключване на смартфона, независимо от факта, че остават отворени куп приложения. Работещи във фонов режим обаче, те рязко намаляват часовете, в които спокойно и ползотворно можете да използвате телефона си.

Непрестанното търсене на Bluetooth сигнал покрай ежедневния крос в парка например изразходва запаса от енергия, и то мигновено! Следващият виновник за доближаването до ниските проценти на заряда, са Wi-Fi и 4G връзките. Голям процент от хората не изключват Wi-Fi, когато не го използват и така причиняват излишен спад на батерията заради непрестанното търсене на мрежа.

Коментари по темата: „Четири съвета за по-дълъг живот на смартфон батерията”

добавете коментар...

  1. Max

    А също имах Леново-А680 и три години го ползвах без никакви проблеми с батерията, а почти винаги го зареждах до 100%.

  2. Saevar

    интересни съвети, но моя телефон вече трета година карам с него и батерията държи по 2 дена, много често го зареждам до 100% и се е случвало да пада до 10% но няма никаква разлика от както съм го купил (5 инчов 8 ядрен Леново)

Коментар