Договориха единно зарядно за мобилните телефони

Най-големите производители на мобилни телефони се договориха да уеднаквят зарядните устройства в ЕС. В представен днес на Европейската комисия меморандум за разбирателство производителите поемат ангажимент да осигурят съвместимост на зарядните устройства на базата на микро-USB интерфейс.

За да се улесни изпълнението на меморандума, ще бъдат разработени нови стандарти на ЕС, които трябва да осигурят продължително безопасно използване на зарядните устройства и отстраняване на проблемите, причинени от радиосмущения.

Първото поколение от новите мобилни телефони, използващи единно зарядно устройство, следва бъде на пазара след 2010 г., съобщи Комисията.

Меморандумът е подписан от Apple, LG, Motorola, NEC, Nokia, Qualcomm, Research in Motion (RIM), Samsung, Sony Ericsson и Texas Instruments.

Несъвместимостта на зарядните устройства за мобилни телефони създава сериозно неудобство за потребителите и ненужни отпадъци. По тази причина Комисията поиска производителите да предложат доброволен ангажимент за разрешаване на този проблем, вместо това да стане чрез приемане на съответното законодателство.

“Много съм радостен, че това решение беше постигнато посредством саморегулиране. По тази причина Комисията не счита за необходимо въпросът да бъде законодателно уреден“, коментира Гюнтер Ферхойген, зам.-председател на Комисията, отговарящ за предприятията и промишлената политика.

Меморандумът няма да бъде пречка пред нововъведенията на бързо развиващия се пазар на мобилни телефони, тъй като в него не е предвидено използване на конкретна технология завинаги. Когато настъпи моментът, меморандумът за разбирателство ще бъде приспособен към бъдещите технологии за зареждане, посочи Комисията.

Коментар