МДААР се разграничи от “флашките” по границата

Флашките” по границите са проблем на Гранична полиция и можеха да бъдат премахнати още през февруари, заявиха от Министерство на държавната администрация и административна реформа във връзка с вчерашните задръствания на Калотина.

Проектът за въвеждане на „единен фиш” на българските граници със страни, които не са членки на ЕС, бе реализиран от Министерството на държавната администрация като категорично противопоставяне срещу корупционната среда по границите. Днес е видно, че проектът изпълни своето предназначение – само за първите шест месеца повишението на приходите е средно с 68%, а на Калотина е със 113%”, гласи съобщението от МДААР.

При изготвяне на техническото задание и софтуерното решение не е било предвидено използване на никакви „флашки”. Данните е трябвало да се съхраняват и пренасят чрез мрежа, в която се свързани работните компютри на границата, уточниха от министерството.

По-късно, поради отказа на Министерството на вътрешните работи да свърже своите компютри с другите работни места, се е наложило техническото решение за пренос на данните чрез „флашки”. Още тогава в МДААР са били на мнение, че това е остаряло техническо решение, което ще доведе до остри реакции сред гражданите.

През целия период на въвеждане в експлоатация на „единния фиш” и обучение на персонала служителите по границите се съпротивляваха под най-различна форма. За тях „флашките” бяха един чудесен повод да обругаят цялата система. Неслучайно тези служители системно премълчават факта, че „флашките” са въведени единствено заради МВР и единствено от МВР могат да бъдат премахнати”, казват от министерството на Николай Василев.

По инициатива на МДААР през февруари тази година е внесено изменение в Наредбата за Гранично контролно-пропусквателни пунктове, с което бяха намерени необходимите нормативни решения:

  • Изцяло да отпадне системата „единен фиш” за леки автомобили на граждани на България и ЕС.
  • Флашките да бъдат премахнати, а данните да бъдат предавани чрез отдавна изградена електронна мрежа на граничните пунктове.
  • Българските и европейските граждани да не заплащат винетна такса на границата, а на други места

Решаването на проблема с „флашките” и тогава, и днес, четири месеца и половина по-късно, е в правомощията на Гранична полиция и МВР и е въпрос на организационни и управленски решения това най-сетне да се случи, посочиха от МДААР.

по темата: „МДААР се разграничи от “флашките” по границата”

добавете коментар...

  1. fer

    е как,гурутата на ники василев никога не са виновни 🙂 ама и глупаци са-подобен проект бе разработен още 2004г но никой тогава не обърна внимание ….

Коментар