Български отбор на финал за Imagine Cup

Български отбор се класира на финалите на най-мащабното технологично състезание за студенти – Imagine Cup. Екипът на MindPoint от Технически Университет – София ще представи страната ни на световния финал на Imagine Cup 2009, който ще се проведе през юли в Кайро, Египет, съобщи организаторът на състезанието – Microsoft.

MindPoint се класира на световния финал в най-престижната категория – Софтуерен дизайн. Тази година в състезанието се включиха 21 български студенти от 3 университета в страната – Технически Университет – София, Технически Университет – Варна и Американски Университет – Благоевград. Те взеха участие в 7 от общо 9-те състезателни категории, като всички те стигнаха до 2-ри кръг на състезанието.

Целта на Imagine Cup е да насърчава младите хора да използват въображението и креативността си за създаване на технологични иновации, които могат да променят света. Основната тема на състезанието тази година е „Представете си свят, в който технологиите помагат за разрешаване на най-сериозните проблеми, пред които сме изправени днес”.

Организацията на Обединените нации е идентифицирала някои от най-големите предизвикателства, пред които е изправено човечеството в Целите на хилядолетието за развитие. Те бяха използвани като отправни точки за разработване на проекти от страна на състезателите.

“Сигурен съм, че българския отбор ще се представи добре – студентите вече показаха своите умения, участвайки в 7 от общо 9-те състезателни категории, където постигнаха отлични резултати”, каза Кирил Изов, мениджър „Академични програми” в Microsoft България.

Проектът на MindPoint се нарича Envision и е базиран изцяло на Microsoft технологии. Основната му цел е да осигури достъпно компютърно обучение за деца от началните училища в региони с ограничени финансови възможности.

Envision използва един единствен компютър, проектор и неограничен брой мишки, за да позволи на учениците да участват активно в уроците, като в същото време поддържа ниска цена на решението. Учителите могат бързо и лесно да създават учебно съдържание, както и да управляват учебния процес в множество области – от точни науки до изкуство.

„Успяхме да създадем иновативен софтуерен продукт, който допринася за развитието на важни умения у децата, използвайки минимални ресурси и превръщайки учението в забавление. С него се надяваме да представим достойно България и българските студенти на предстоящия финал на Imagine Cup в Египет”, сподели Кирил Русев от MindPoint.

За първи е налице възможност за онлайн гласуване на световния финал. Българският отбор може да бъде подкрепен на адрес: http://peopleschoice.imaginecup.com

Освен със състезатели, тази година България е представена и в съдийския състав на състезанието. Мартин Кулов (Kulov.net) бе избран за съдия в категорията Софтуерен дизайн сред над 200 кандидатури от цял свят. Той ще бъде един от 37-те членове на международното жури, което ще избере най-добрите проекти.

Коментари по темата: „Български отбор на финал за Imagine Cup”

добавете коментар...

  1. Ваня

    Успех!

Коментар