Трето място за България на състезание по мрежи












Български ученици се класираха в челната тройка на международното състезание по компютърни мрежи в Братислава. Анастасиа Илиева (ТУЕС), Иван Арабаджиев и Мартин Райков (СМГ) заеха отборно третото място на Networking Academy Games 2009, съобщи Cisco България.

Отлично се представи и Павел Стефанов, който се класира на втора позиция в категорията за инструктори.

Състезанието се проведе миналата седмица в словашката столица Братислава. Над 40 младежи, победители в националните състезания по мрежи в 7 държави – България, Чехия, Германия, Унгария, Румъния, Словакия и Украйна, премериха сили в престижната надпревара.

Целта на конкурса е да тества и покаже нивото на знания и умения на младежите в областта на мрежовите технологии. Състезанието включва индивидуални и групови задачи, организирани като онлайн тестове и практически задачи, като участниците са разделени на три категории – ученици от гимназиалните класове, студенти от университетите и инструктори от Мрежовите академии.

Випускници от Мрежовите академии в България за трета поредна година се класират в челната тройка – през 2007-а Павел Стефанов бе трети, а през 2008-а Николай Николов от СУ – втори, сподели мениджърът на Cisco NetAcad за България Теодора Борисова.

Анастасиа Илиева (на снимката) е единственото момиче сред победителите от всички държави.

Надявам се тя да служи за пример на други нейни връстнички, които да се насочат към успешна кариера в областта на мрежовите технологии. Това отдавна е стремеж на Cisco и в България курсистките в мрежовите академии получават специална отстъпка”, коментира Драгостина Грънчарова, консултант „Образователен сектор” в Cisco България. 

Коментар