ИКТ бизнесът подписа меморандум с партия ГЕРБ








Представители на ИКТ бизнеса в страната подписаха днес меморандум с политическа партия ГЕРБ за ускорено развитие и навлизане на информационните и комуникационни технологии във всички сфери.

Документът съдържа седем принципа и е подписан от основни браншови организации, вкл. БАИТ, БАСКОМ, ИКТ Клъстер, Българска WEB асоциация и Сдружение за електронни комуникации (СЕК).

Меморандумът ангажира страните да работят за създаване и изпълнение на държавни политики, които осигуряват устойчиво развитие на българската икономика и сектора на ИКТ.

Поставен е акцент и върху усъвършенстване на образователната система чрез внедряване на ИКТ в процеса на обучение и професионална квалификация. Посочва се необходимостта от програма за изграждане на ИТ умения у населението, като част от общите мерки за конкурентоспособност.

Документът включва и ангажимент за създаване на законодателство в областта на публично-частните партньорства, за да се насърчат проектите в определени региони, индустрии и технологии.

Предвижда се също въвеждане на системен подход за координиране на значимите ИКТ проекти и увеличаване на дела на публичните услуги, предоставяни от частния сектор.

В пета точка на меморандума е посочена нуждата от разработка на планове за дългосрочни ИКТ проекти, които да мотивират кадрите да работят и творят в България.

Страните се ангажират още да подготвят адекватен пакет от мерки за развитие на иновациите и тяхната индустриализация.

Последната, седма точка от документа ангажира ИКТ бизнеса и партия ГЕРБ да изграждат бранд на България като коректен член на ЕС, първокласен бизнес партньор и регионален център за иновации и устойчиво развитие.

ГЕРБ ще включи в своите предизборни програмни документи принципите, заложени в меморандума. Ако дойде на власт, ръководената от Бойко Борисов партия ще формира заедно с ИКТ бизнеса експертни комисии и други органи за съвместна работа, за да станат принципите основни приоритети в управлението.

по темата: „ИКТ бизнесът подписа меморандум с партия ГЕРБ”

добавете коментар...

  1. Bat Ilko

    Бе аз ли съм тъп,или в Програмата им никъде няма нито информационни нито технологии.
    http://www.gerb.bg/uf//documents/Antikrizisna_programa_GERB.pdf

Коментар