Европа планира собствена космическа мрежа за сигурност

Европа търси независимост в космическите и безпилотни технологии 
(снимка: CC0 Public Domain)

След избухване на пандемията от коронавирус и търговската война между САЩ и Китай, отделни държави и политически блокове започнаха сериозно да обмислят мерки за осигуряване на собствената си независимост в критични индустрии.

Властите на ЕС, в частност, планират да развиват блока от 27 държави под знамето на космическите изследвания и безпилотните технологии. Очаква се в рамките на инициативата да бъдат разпределени средства за подкрепа на компании, постигнали известен успех в тези области.

По-конкретно, ЕС иска да създаде система за предотвратяване на сблъсъци на космически кораби помежду си и с космически отломки. Очевидно Европа ще разгърне собствена мрежа от комуникационни спътници на ниска орбита, която трябва да се превърне в един вид алтернативна инфраструктура на американската Starlink.

Освен това европейските власти не крият намеренията си да използват собствените си спътници не само за граждански, но и за отбранителни цели.

В понеделник Европейската комисия обяви три водещи проекта – в областта на безпилотните технологии, космическата комуникация и управлението на космическия трафик – целящи да дадат на 27-членния блок конкурентно предимство в тези нови области, съобщи Ройтерс.

Наречена “План за действие за взаимодействие между гражданската, отбранителната и космическата индустрия”, инициативата цели да използва научните изследвания и иновациите в трите сектора за трите проекта и други начинания.

Според високопоставени източници от ЕС, проектът за безпилотен самолет ще засили конкурентоспособността на индустрията на Съюза в тази ключова област със силно отбранително измерение, докато космическите комуникации ще осигурят устойчива и високоскоростна свързаност в Европа, базирана на квантово криптиране.

Подчертава се, че управлението на космическия трафик е необходимо, за да се избегнат сблъсъци със спътници и космически отломки, като същевременно се гарантира автономен достъп на ЕС до космоса.

„Идеята е иновациите систематично да достигат до дизайни за многократно използване. И да се използва огромният иновационен потенциал на изследователите и стартиращите фирми“, коментира европейският дигитален шеф Маргрете Вестагер.

Еврокомисарят по индустрията Тиери Бретън заяви, че проектите ще помогнат на блока да се изправи на крака, вместо да разчита на други страни.

„Това също ще намали зависимостите ни от критични технологии и ще засили индустриалното ни лидерство, от което се нуждаем, за да се възстановим от кризата [пандемията от коронавирус]“, допълни той.

Коментари по темата: „Европа планира собствена космическа мрежа за сигурност”

добавете коментар...

  1. Бейб

    Ами да – собствеността на континенталната територия означава и защитата й отгоре.
    Че то си е като в една къща- който живее там, пази си спокойствието и отгоре.
    И понеже е територия – това означава и край за шпионажа чужд.
    Одобрявам.

Коментар